2021. szeptember 10., péntek

Sananga Medicina

Az amazóniai "Triumvirátus" medicinái közül a Rapéról már volt szó, most pedig sort kerítünk a Sananga szemcsepp ismertetésére. Jó néhányszor volt már a szemembe cseppentve, és hát mi tagadás, valóban roppant módon égeti az ember szemét. De viszont amikor az égető érzés megszűnik (kb 5 perc után), akkor sokkal tisztábban látok, és a gondolataim is tisztábbak. Szertartások elején szokták alkalmazni a Sananga szemcseppet. 

Ez a kivonat a Yawanawa törzs tradicionális medicinája, és az őserdő lakosai a spirituális és fizikai bajokra is használják gyógyírként, például vadászat előtt segít a zavaró energiák kiküszöbölésében és a koncentrációban. 

A Sanangát a Tabernaemontana undulata bokor gyökereinek kérgéből készítik. Nagyon finom porrá őrlik, majd azt többször átszűrik egy ruhán keresztül tiszta vízzel. Még nem vizsgálták ki az összes aktív összetevőjét, de kis mennyiségben tartalmaz ibogaint, valamint más pszichoaktív alkaloidákat. Összességében azonban, amikor egy-egy cseppet cseppentünk a két szeünkbe, nem fog akkora mennyiségű hatóanyag bekerülni a véráramba, ami halluciónációt tudna előidézni, így inkább a növény szellemének hatására lehetnek spirituális megéléseink. 

A Yawanawák szerint a Sananga spirituális hatásai kitisztítják a blokkolt energiákat érzelmi, spirituális és fizikai szinten is. Minél többet dolgozunk vele, annál többrétű hatását tapasztalhatjuk meg. Például 6 héten keresztül vagy 60 napon keresztül használhatjuk minden nap, és megmutatja problémáink vagy betegségeink gyökerét, valamint a gyógyulás útját. 

A Yawanawák régóta használják távollátásuk élesítésére, valamint az érzékelés fokozására vadászat előtt. Tapasztalatok szerint a Sananga jótékonyan hatott hályogok, illetve vakság esetén is. A Sananga hatásait kutatások is igazolják:

Antimikrobiális: A Staphylococcus aureus, mely bőrfertőzéseket és légúti megbetegedéseket okozhat; valamint a Pseudomonas aeruginosa ellen is hatásos. Ez utóbbi tüdőgyulladást, vérmérgezést és szemfertőzéseket is okozhat a kontaktlencsét viselő embereknél.

Gombaellenes: Candida albicans és más gombatípusok ellen is hatásosnak bizonyult. Az egészséges immunrendszer általában le tudja küzdeni a Candida fertőzést, de gyenge immunitás esetében könnyen elszaporodhat. 

Antioxidáns: A Sananga erős antioxidánsnak is bizonyult, így hasznos lehet az életkorhoz kapcsolódó szemdegenerációk és hályogok megelőzésében.

Daganatgátló hatás: a Tabernaemontana elegans nevű afrikai válfaja a növénynek hatásosnak bizonyult a rákos sejtek pusztítása terén is. 

Gyulladáscsökkentő hatás: A T. padacaqoui alfaj lázcsillapító, gyulladáscsökkentő és fájdalomreceptorokat blokkoló hatűássai is bír. A kutatásokhoz a linkeket ebben a cikkben találjátok meg. 

A Sananga használata

A szemcseppet megvásárlás után érdemes a hűtőszekrényben tárolni, ahol hat hónapig is eláll. Ne használjuk folyamatosasn, hanem inkább szakaszokban, szünetekkel. Feküdjünk hanyatt, csökkentsük a fényeket, és kérjünk meg valakit, hogy cseppentse bele mindkét szemünkbe. A szemek közben csukva vannak, majd egyszerre kezdjünk pislogni és engedjük be a szemünkbe. Az első néhány alkalommal erős égető érzést fogunk tapasztalni, majd később ez valamelyest csökken, ahogy hozzászokunk. Lélegezzünk mélyen, amíg az égető érzés nem múlik el. Ha egyből felülünk, akkor hamarabb kifolyik a szemünkből, és kevésbé éget. Ha dörzsöljük, akkor viszont jobban fog égetni. Hagyjuk, hogy hasson a szemcsepp, figyeljük a belső érzéseket, üzeneteket. Azt is megtehetjük, hogy a becseppentés előtt megfogalmazzuk a szándékunkat.

Nincsenek megjegyzések: