2019. április 30., kedd

A karma három fajtája

Újabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:
"Az a karma, amit innentől kezdve hozunk létre, a krijamána karma nevet viseli. Ha nem változtatunk gyökerestül a karmánk iránt vállalt felelősségen, a prarábdha (idáig tartó) és a krijamána (innentől kezdődő) karmák nagyjából ugyanazok lesznek, mert a prarábdha határozza meg a krijamána karmát. Ez-e az, amit akarunk? Ha a prarábdhánkon (a jelenünkön) van mit javítani, akkor fogadjuk el a teljes felelősséget az összes élményünk, gondolatunk és érzelmünk iránt, és hozzunk létre másmilyen krijamána (jövőbeni) karmát. Persze az összes állapotunk iránti teljes felelősségvállalás erőfeszítéssel jár. És ezért mondja Vaszistha Risi a Jóga-vaszisthában: „Aki valóban önmagától tesz erőfeszítést, annak számára nem létezik a sors.” A prarábdha és a krijamána karma megértése azt jelenti, hogy felelősséget vállalunk a sorsunk megteremtésére.
Most szánjunk rá egy pillanatot arra, hogy teljes felelősséget vállalunk a jövőnk iránt. Az önkéntes erőfeszítés nem azt jelenti, hogy legyintünk egy varászpálcával és hirtelen minden megváltozik. Ez azt jelenti, hogy a látásmódunk átalakításával megváltoztathatjuk a jövőnk jelentését, és idővel képesek leszünk meghatározni a saját sorsunkat. Emlékezzünk arra, hogy a karma határozza meg a feltételekhez kötöttséget, és a feltételekhez kötöttség az öntudatlan, robotszerű programozás, ami meghatározza azt, ahogyan az életünket éljük. Ez a programozás nem tud egy pillanat alatt megváltozni. Hogyan is tudna? Nem egy pillanat alatt jött létre, ezért az átprogramozása is időt fog igényelni.
Ennek az eltökéltségnek a megerősítése és a gyökeres változás elérése érdekében nézzük meg a karma harmadik fajtáját, a szancsita karmát. A szancsita karma abban hasonlít a prarábdhához, hogy a múltban hoztuk létre. A különbség viszont abban áll, hogy amikor kiválasztottuk az új megtestesülésünket, a karmikus tárházunk legerősebb benyomása vonzott be minket a jelenlegi anyánk méhébe. Az összes többi hasonló karma összekapcsolódott ezzel a legerősebb karmával a karmikus tárházunkban, és hozzájárult ahhoz, amilyenek most vagyunk – a testünk, a családunk, a környezetünk, a nyelvünk és kultúránk, a képességeink és hiányosságaink, stb. A legerősebb benyomáshoz hason összes karma összekombinálódott, hogy létrehozza a jelenlegi prarábdha karmánkat és testünket. Mindent, ami a karmikus tárházban marad, szancsita karmának nevezünk. Nem tudjuk, hogy mi marad ott, de egy dolgot tudunk: nagyon különbözik a prarábdha karmánktól, mert ha nem különböznek, akkor azzá vált volna és kialakította volna mindazt, ami ma vagyunk.
Más szavakkal, a szancsita karma meglehetősen hasonlít a rulettre vagy a szerencsekerékre. Nem abban az értelemben, amit a karmikus tárházba helyezünk, hanem abban, amit elő tudunk húzni belőle. Csak annyit tudunk, hogy eltér attól, amik most vagyunk. Ezért mondja nekünk a jóga tudománya, hogy most tegyünk erőfeszítést, ebben az életben, hogyha végig akarunk menni az úton, és ki akarunk szabadulni. A szancsita karma azt jelenti, hogy nem tudjuk, milyen lesz a következő megtestesülésünk. Csak abban lehetünk biztosak, hogy teljesen más lesz, mint a jelen életünk.

Nincsenek megjegyzések: