2019. április 28., vasárnap

A.G. Mohan és a Jóga-makaranda

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvvből:
"(A.G. Mohan bevezetőjének folytatása:

-->
  1. Miközben a jóga-ászanák és pránájámák gyakorlásának kedvező hatásait írja le, sok ókori ájurvédikus kifejezés nyugati orvosi kifejezésként lett fordítva, mint például máj, vese, belek stb. Ezeket nem mindig vehetjük szó szerint.
  1. Csak nagyon kis változtatásokat eszközöltem az eredeti angol fordításhoz képest, a komolyabb félreértések elkerülése végett. Átszerkesztettem a dokumentumot a könnyebb érthetőség kedvéért.
  1. Ezt a kéziratot oktatási segédanyagként használtam az 1970-es és 80-as években. Személyesen tisztáztam a dokumentumban a tanulásom és tanításom során felmerülő kétségeket Krishnamacharyával. Ehhez a dokumentumhoz azonban nem tettem hozzá ezeket a tisztázásokat és magyarázatokat.
  1. A könyv nem tartalmazza a nádík, vájuk, csakrák stb. részletes magyarázatát. Ehhez szükséges a Hatha-jóga Pradípiká, a Gheranda Szamhitá és a Jóga-jágjavalkja szövegének tanulmányozása.
  1. Ez a dokumentum a Jóga-makaranda első részének folytatásának tűnik, és a Jóga-jágavalkjának megfelelően mutatja be a témákat (például a jóga nyolc ágának sorrendjét).
  1. Ebben a dokumentumban Krishnamacharya folytatja a különböző ászanák gyakorlásának részletes magyarázatát. 37 ászana van részletezve benne, 25 kiegészítő változattal.
  1. A Jóga-makaranda 1. része 42 ászana leírását tartalmazza, és a szarvángászanával végződik. Krishnamacharya így fejezi be: „Ezt az ászanát, valamint a következőt, a sírsászanát, nagy körültekintéssel kell gyakorolni”.
  1. Ez a dokumentum a sírsászanával kezdődik és 37 ászana leírását tartalmazza. Előfordulnak olyan ászanák, mint például a szarvángászana és a baddhakónászana, melyeket mindkét kézirat tartalmaz.
  2. Az ászanák előkészítésének, a kontrapózok és kiegyensúlyozó pózok szükségességének és az ászanák progressziójának koncepcióját is elmagyarázza (melyet az első részben nem találunk meg).
  3. Krishnamacharja arra is figyelmeztet több helyen, hogy ne erőltessük az ászanák végrehajtását. A pránájáma gyakorlása közben is hangsúlyozza a körültekintést.)

Nincsenek megjegyzések: