2019. április 6., szombat

Ricsikászana

4.83 Ricsikászana daksina szthiti

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"37. Ricsikászana (4.83-84)
Ez a póz 24 vinyászából áll. A 9. és 17. vinyászák alkotják a ricsikászana szthitit. A 7. és 15 vinyászák olyanok, mint az ékapáda sírsászana. A maradék vinyászák megegyeznek a csakórászanával.
Az első képen a ricsikászana jobb oldali változata, míg a másikon a bal oldali változata látható. A hetedik vinyásza kezdetén maradjunk ékapáda sírsászanában. A nyolcadik vinyászában gyakoroljunk az uttánászana első vinyászájának szabályait követve. A kilencedik vinyásza olyan, mint az uttánászana második vinyászája. A képen a kilencedik vinyásza látható. Miközben ebben a szthitiben vagyunk, a földön lévő lábunknak és karjainknak nem szabad még egy kicsit sem behajlítva lennie. Csak récsakát végezzünk.
A 10. vinyásza olyan, mint a 8. A 11., 12., 13. és 14. vinyászák megegyeznek a kapilászana többi vinyászájával, kivéve a kapilászana szthitit. A ricsikászana bal oldalának 15., 16. és 17. vinyászái megegyeznek a ricsikászana jobb oldalának 7., 8. és 9. vinyászáival. Ahogy korábban említettük, az ászana szthitiben récsakát kell végezni.
Hatásai: Kijavítja a récsakát, ami elengedhetetlen a pránájáma gyakorlásához.
(A ricsikászana vinyászái:
Ékam: Belégzésre karemelés (úrdhva-vriksászana).
Dvé: Kilégzésre uttánászana.
Tríni: Belégzésre úrdhva-uttánászana.
Csatvári: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Pancsa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Sad: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
4.84 Ricsikászana váma szthiti
Szapta: Belégzésre ugorjunk előre úgy, hogy a jobb lábunkat a karon kívül hozzuk előre. Fogjuk meg a jobb külső talpélet a bal kezünkkel, és kilégzésre illesszük be a jobb lábunkat a tarkónk mögé.
Astau: Belégzésre emeljük ki magunkat csakórászanába.
Nava: Kilégzésre helyezzük a bal lábunkat a talajra a két kezünk között, és hajoljunk előre álló helyzetben. Közben a jobb lábunk maradjon a tarkó mögött (daksina ricsikászana szthiti).
Dasa: Belégzésre egyenesedjünk fel durvászászana pozícióba.
Ékádasa: Kilégzésre guggoljunk le a bal lábunkkal, helyezzük a két tenyerünket ismét a talajra, majd emeljük ki magunkat a tenyereinken a levegőbe, miközben a jobb lábunk még mindig a nyakunk mögött van.
Dvádasa: Érkezzünk meg csaturanga-dandászanába.
Trajódasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Csaturdasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Pancsadasa: Belégzésre ugorjunk előre úgy, hogy a jobb lábunkat a karon kívül hozzuk előre. Fogjuk meg a jobb külső talpélet a bal kezünkkel, és kilégzésre illesszük be a jobb lábunkat a tarkónk mögé.
Sódasa: Belégzésre emeljük ki magunkat csakórászanába.
Szaptadasa: Kilégzésre helyezzük a bal lábunkat a talajra a két kezünk között, és hajoljunk előre álló helyzetben. Közben a jobb lábunk maradjon a tarkó mögött (váma ricsikászana szthiti).
Astadasa: Belégzésre egyenesedjünk fel durvászászana pozícióba.
Ékónavimsatihi: Kilégzésre guggoljunk le a bal lábunkkal, helyezzük a két tenyerünket ismét a talajra, majd emeljük ki magunkat a tenyereinken a levegőbe, miközben a jobb lábunk még mindig a nyakunk mögött van.
Vimsatihi: Érkezzünk meg csaturanga-dandászanába.
Ékavimsatihi: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dvávimsatihi: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Trajóvimsatihi: Belégzésre ugorjunk előre úrdhva-uttánászanába.
Csaturvimsatihi: Kilégzésre hajoljunk előre uttánászanába.)

Nincsenek megjegyzések: