2020. május 26., kedd

Ádi Sankara, a jógi

Újabb részlet a Jóga-tárávalíból:

Ádi Sankara, a jógi

(Kausthub Desikachar írása)

Ádi Sankara a valaha Indiában élt szentek egyik legfontosabbika. Keresztül-kasul bejárta az országot és a befolyását mindenhol fellelhetjük. Rövid, mindössze 32 évig tartó élete alatt olyan eredményeket ért el, melyekhez másoknak száz év sem lett volna elég. A Védántával kapcsolatos doktrínája (advaita-váda, a megkülönböztetés nélküli egység tana), a legfontosabb Upanisadokhoz, a Brahma-szútrához és a Bhagavad-gítához fűzött részletes kommentárjai, győzelmei a legtöbb tanult emberrel vívott filozófiai vitákban, és egyéb rendkívüli eredményei korának legfontosabb ácsárjájává tették.

Bár elsődlegesen a Védánta filozófia tanítójaként ismert, aki az advaita, vagyis nondulális megközelítést hirdette, Ádi Sankara nem kevésbé volt jártas a többi filozófiai iskolában sem. Az egyéb filozófiai rendszerekben végzett értekezései is nagyon közérthetőek és tartalmasak, és a legjobbak között tartják őket számon.

Fontos megjegyezni, hogy Sankara a jóga mestere is volt, és ezt a tényt nem csak irodalmi munkássága támasztja alá, hanem bizonyos életeseményei is, amikor a Patandzsalí által a Jóga-szútrában részletezett sziddhikről is tanúbizonyságot tett. Ádi Sankara jógával kapcsolatos művei közül kettő nagyon ismert: a Jóga-tárávalí, valamint a Jóga-szútrához fűzött Sankara Jóga-szútra Bhásja Vivarana című kommentárja.

A Jóga-tárávalí egy költemény, mely a jóga legmagasabb tanításainak némelyikét magyarázza, mint például a szamádhi különböző szintjeit, az összekapcsolódást a Legfelsőbbel, és olyan témákat, melyekről csak a legjobb jógik szereznek tapasztalatot. Ez is Ádi Sankara jógikus erejére utal, és arra a tényre, hogy tapasztalása is volt a jóga legmagasabb szintjéről. Bár nem világos, hogy kitől tanulta a jógát, mit gyakorolt, és mit tanított a tanítványainak, a Jóga-tárávalí mégis egyértelmű bizonyíték jógában szerzett mesteri jártasságára. Ezeket a fogalmakat letisztultan, közvetlen és metaforikus értelemben is bemutatja.

Nincsenek megjegyzések: