2020. május 10., vasárnap

A pascsimóttánászana további változatai

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"A pascimóttánászana sok formával rendelkezik. Miután először gyakoroltuk az ászanát úgy, hogy az arcunkat a térdünkhöz nyomtuk, nyomjuk az állunkat a térdünkhöz, majd helyezzük az állunkat három angulával a térd alatt a sípcsontra. A tizedik vinyászában emeljük meg a fejünket. A tizenegyedik vinyászában nyomjuk a tenyereinket szilárdan a talajba, és emeljük fel az egész testünket a levegőbe, majd egyensúlyozzunk vele úgy, hogy ne érintse a földet. A tizenegyedik vinyászát utpluthinak nevezik. A tizenkettedik vinyásza a csaturanga-dandászana. A tizenharmadik az úrdhvamukha svánászana. A tizennegyedik az adómukha svánászana, a tizenötödik az uttánászana első vinyászája. A tizenhatodik az uttánászana második vinyászája. Ezután térjünk vissza a szamaszthitibe. A vinyásza részleteit csak egy gurutól szabad megtanulni.

Hatásai: megszünteti a gyomorhoz kapcsolódó összes betegséget.
Ezt az ászanát végezhetjük a talajon vagy egy matracon a testünk képességeinek megfelelően. A pascsimóttánászana krama további formáit a képek figyelmes tanulmányozásával érthetjük meg. Terhes nők ne végezzék ezt az ászanát. Csak a terhesség harmadik hónapjáig szabad végezni. A férfiak esetében nincs korlátozás az ászana gyakorlásával kapcsolatban. Ha minden nap kihagyás nélkül gyakoroljuk tizenöt percig, akkor a gyomor összes betegsége megszűnik.
(A pascsimóttánászana további vinyászái:
Dasa: Belégzésre emeljük meg a felsőtestet, de az ujjakkal még kapaszkodjunk a nagylábujjakba (ugyanaz, mint a nyolcadik vinyásza)
Ékádasa: Kilégzésre emeljük ki magunkat a tenyereinken a levegőben nyújtott lábakkal (utpluthi vagy utthita-dandászana), majd a lábainkat keresztezve vigyük hátra a kezeink között. A hátraugrásnál ugyanúgy törekedjünk arra, hogy a lábaink ne érjenek a talajhoz, mint az előreugrásnál.
Dvádasa: Érkezzünk meg csaturanga-dandászanába.
Trajódasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Csaturdasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Pancsadasa: Belégzésre ugorjunk előre úrdhva-uttánásdzanába.
Sódasa: Kilégzésre hajoljunk előre uttánászanába.
Szaptadasa: Belégzésre egyenesedjünk fel (úrdhva-vriksászana), majd érkezzünk meg szamaszthitibe (Krishnamacharya ez utolsó vinyászát nem számolja).
A vinyásza krama rendszerben elméletileg minden ászanát álló szamaszthitivel kezdenek, és a talajpózok esetén a fent ismertetett vinyászákon keresztül jutnak el ülő vagy fekvő helyzetbe, majd az ászana befejeztével szintén egy kör napüdvözleten keresztül jutnak vissza szamaszthitibe. Ha a pascsimóttánászana több változatát szeretnénk végezni egymás után, akkor háromféle lehetőség közül választunk:
  1. Közvetlenül egymás után hajtjuk végre az egyes változatokat a megadott számú időtartamban, és csak a legelején és a végén végzünk vinyászát.
  2. Mindegyik változat után végzünk egy „fél” vinyászát, vagyis hátraugrunk csaturangába, majd a felfelé és lefelé néző kutyapóz után ismét visszaugrunk ülő helyzetbe, és végrehajtjuk a következő pózt. Ezt a módszert szoktuk alkalmazni az Ashtanga gyakorlásnál is.
  3. Mindegyik pózt szamaszthitiből kezdjük vinyászával, és vissza is térünk szamaszthitibe, mielőtt a következő póznak nekikezdünk. Ez az úgynevezett „teljes vinyásza” gyakorlás, mely sokkal fárasztóbb, mint az előző kettő.
A pascsimóttánászana további formái:
4.21: Adhómukha pascsimóttánászana 3 – a bal kezünkkel megfogjuk a jobb csuklót a talpunk alatt, és a fejünket a térdünkre helyezzük.
4.22: Adhómukha pascsimóttánászana 4 – a kézkulcsolás ugyanaz, mint az előbbi pózban, de az állunkat helyezzük a térdre vagy a térd alá.
4.23: Adhómukha pascsimóttánászana 5 – felülről fogjuk meg a talpunkat úgy, hogy az egész tenyerünket a talpakra helyezzük.
4.24: Adhómukha pascimóttánászana 6 – a két tenyerünket a padlóra helyezve nyújtjuk a karjainkat a lábak mellett előre, az állunkat a térdre vagy a térd alá helyezzük.
4.25: Úrdhvamukha pascsimóttánászana 1 – hátragördülünk ekepózba, megfogjuk a nagylábujjakat, és igyekszünk a törzset visszaengedni a talajra.
4.26: Úrdhvamukha pascsimóttánászana 2 – ugyanaz, mint az előző póz, csak a törzset igyekszünk annyira visszafektetni a talajra, hogy a térdeink a homokunkhoz érjenek.
4.27: Úrdhvamukha pascsimóttánászana 3 – ugyanaz, mint az előző póz, csak az ujjakat vagy a csuklót kulcsoljuk a talpunk alatt.
4.28: Úrdhvamukha pascsimóttánászana 4 – ugyanaz, mint az előző póz, csak a tenyerteinket a talpainkra helyezzük úgy, hogy a csuklóhajlatok a lábujjakat érintik.)

Nincsenek megjegyzések: