2020. május 30., szombat

Upavista kónászana

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"5. Upavista kónászana

Ez a gyakorlat tizenöt vinyászából áll. Elsődleges elve a récsaka kumbhaka. Az összes vinyászát a pascsimóttánászanával megegyező instrukciók alapján kell végezni. De a pascsimóttánászana hetedik vinyászájában a két karunk között nyújtjuk ki a lábainkat. Az upavista kónászanában azonban ahelyett, hogy előre nyújtanánk a lábainkat a két kezünk között, nyissuk szét a lábakat nyújtott állapotban minél nagyobb terpeszbe. Emlékezzünk arra, hogy a térdeinket nem szabad megemelni vagy behajlítani. Ezután kövessük ugyanazokat az instrukciókat, amiket a pascsimóttánászanánál leírtunk. Fogjuk meg a nagylábujjakat (öregujjakat) a kezünk ujjaival, engedjük le a fejünket, és helyezzük az arcunkat a talajra a lábaink között. Ezt (a nyolcadik vinyászát) upavista kónászanának nevezzük. A kilencedik vinyásza ugyanaz, mint a pascsimóttánászana tizedik vinyászája. A 10-15. vinyászák ugyanazok, mint a pascsimóttánászana 11-16. vinyászái. Ezután térjünk vissza szamaszthitibe. Ugyanezt tegyük meg hanyatt fekvő helyzetben is.

Hatásai: Elmúlik a csípőfájdalom, térdfájdalom, a combtövek környékén előforduló betegségek, az erős hasfájás és a puffadás.

Ha minden nő fél óráig gyakorolja ezt az upavista kónászanát reggel és este az előírt szabályok szerint a menstruáció közben, a méh összes betegsége megszűnik. Ezt az ászanát, a dzsánusírsászanával és a baddhakónászanával együtt mindenkinek kell gyakorolnia, akinek rendszertelen a menstruációja. Három hónap alatt helyreáll a menstruációs ciklusuk.

(Az upavista kónászana vinyászái a következők:

Ékam: Belégzésre karemelés (úrdhva-vriksászana).

Dvé: Kilégzésre uttánászana.

Tríni: Belégzésre úrdhva-uttánászana.

Csatvári: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.

Pancsa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.

Sad: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre ülő helyzetbe, és nyissuk szét a lábainkat terpeszbe.

Astau: Kilégzésre nyúljunk előre és fogjuk meg a nagylábujjakat (upavista kónászana).

Nava: Belégzésre emeljük meg a felsőtestet, de az ujjakkal még kapaszkodjunk a nagylábujjakba (ugyanaz, mint a nyolcadik vinyásza, illetve a lábakat felemelve megtarthatjuk őket a levegőben is, ezt upavista kónászana B-nek nevezzük.)

Dasa: Kilégzésre emeljük ki magunkat a tenyereinken a levegőben nyújtott lábakkal (utpluthi vagy utthita-dandászana), majd a lábainkat keresztezve vigyük hátra a kezeink között. A hátraugrásnál ugyanúgy törekedjünk arra, hogy a lábaink ne érjenek a talajhoz, mint az előreugrásnál.

Ékádasa: Érkezzünk meg csaturanga-dandászanába.

Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.

Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Csaturdasa: Belégzésre ugorjunk előre úrdhva-uttánászanába.

Pancsadasa: Kilégzésre hajoljunk előre uttánászanába.

Sódasa: Belégzésre egyenesedjünk fel (úrdhva-vriksászana), majd érkezzünk meg szamaszthitibe (Krishnamacharya ez utolsó vinyászát nem számolja).

A szúpta kónászanában nem a hátunkon fekszünk, bár azt a változatot is gyakorolhatjuk. A nyolcadik vinyászában gördüljünk hátra vállállásba (szarvángászana, és fogjuk a terpeszben lévő lábaink nagylábujjait a kezünkkel, majd érintsük a talajhoz. A kilencedik vinyászában guruljunk fel ismét az ülőcsontokon egyensúlyozó pozícióba, majd innen végezzük a hátragurulást.)

Nincsenek megjegyzések: