2020. május 31., vasárnap

Baddhakónászana

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"6. Baddhakónászana

Ez a gyakorlat 15 vinyászából áll. A 8. vinyásza az ászana szthiti. A 1-6. vinyászák ugyanazok, mint a pascsimóttánászana esetében. A 7. vinyászában, mint ahogy a pascimóttánászana 7. vinyászájában, tartsuk lent a kezeinket és ugorjunk előre utpluthiba. De ahelyett, hogy kinyújtanánk őket, hajlítsuk be a lábainkat és helyezzük a talajra. A behajlítás azt jelenti, hogy a jobb lábunk sarka a jobb comb tövéhez nyomódik, míg a bal sarkunk bal comb tövéhez. Ha így behajlítjuk a lábainkat, akkor a talpaink egymás felé fognak nézni. Fgjuk a bal lábunk ujjait szilárdan a bal kezünkkel, míg a jobb lábunk ujjait a jobb kezünkkel. A talpainkat összefogva hajtsuk végre a récsaka kumbhakát, engedjük le a fejünket és helyezzük a talajra a lábaink előtt. Miután ezt megfelelően gyakoroltuk, nyomjuk a fejünket a belső talpélekhez. Miközben a fejünket a talajon vagy a talpainkon tartjuk, ellenőrizzük, hogy a medencénk ne emelkedjen el a talajtól, hanem maradjon a földön. Ez a szthiti a baddhakónászana. Ezután, a 8-15. vinyászáknál gyakoroljuk ugyanazt, mint az upavista kónászanánál, majd térjünk vissza a szamaszthitibe.

Hatásai: A köhögés, húgyúti betegségek (inkontinencia, húgycső gyulladása), a korai magömlés és a köldöksérv – ezeket mind megszünteti.

Ha a nők ezt a pózt gyakorolják a menstruáció alatt, akkor minden menstruációs betegséget megszüntet, és megtisztítja a méhet. Nagy segítség lehet olyan nőknek, akik teherbe szeretnének esni.

(A baddhakónászana két változata közül válasszuk azt, amelyik jobban tetszik, illetve a két változat egymás után is gyakorolható, akár még vinyászát is végezhetünk a kettő között. A harmadik változat a függőleges törzzsel végrehajtott baddhakónászana, illetve hanyatt és néha hason fekve is szokták gyakorolni.)

Nincsenek megjegyzések: