2020. augusztus 29., szombat

A fej nyílásainak tisztítása

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

  1. Danta dhauti: ennek négy változata létezik: dantamúla dhauti, dzsihvamúla-dhauti, karna dhauti és kapálántra dhauti.

(a) Dantamúla dhauti: Mossunk fogat minden nap a mandzsana vagy kakkali növény levével, vagy tiszta agyaggal. Utána öblítsük ki a szánkat és mossuk ki tiszta, szűrt vízzel.

Hatásai: Megszünteti a rossz leheletet és a szájszagot, és megerősíti a fogakat.

(b) Dzsihva dhauti: Erőteljesen kaparjuk le a nyelvünket a jobb kezünk három ujjával, a hüvelykujjat és a kisujjat kivéve a szánkból. Köpjük ki a nyálkát, ami lejön a nyelvünkről a kaparás után. Ezután mossuk meg a nyelvünket vízzel, gargarizáljunk és öblítsük ki a szánkat. Ezután dörzsöljük be a nyelvünket tehénvajjal. Ezután pedig fogjuk meg a nyelvünk csúcsát egy kis acélcsipesszel, és fokozatosan húzzuk kifelé. Ez csak a hatha-jógiknak való.

Hatásai: Ha minden nap végezzük reggel és este, kimaradás nélkül, akkor ez fel fog készíteni a khecsarí múdrához. Megszünteti a nyelv összes betegségét és tisztább lesz a beszédünk.

(A nyelv tisztítását az ujjainknál hatékonyabban el tudjuk végezni egy acél vagy réz nyelvkaparóval. A khecsarí múdrához általában teljesen át kell vágni a nyelv alatti ínt, vagy annyira meg kell hosszabbítani a nyelvünket, hogy felérjen az orrgarat csúcsáig. Ehhez fokozatos módszereket szoktak ajánlani.)

  1. Karna dhauti: A füleinket a következő módon tisztítsuk meg: szorítsuk össze a mutató és gyűrűs ujjunkat, dugjuk be a fülükbe, és forgassuk körbe.

Hatásai: Megszünteti a süketséget. Megakadályozza a betegségek belépését a fülünkbe, és megadja az erőt a belső nádam (hang) hallásához.

(Ez a módszer valószínűleg nem lesz célravezető abban az esetben, ha a két ujjunk nem fér bele a fülnyílásunkba. Erre az esetre a kövirózsa-olajba mártott fültisztító pálcika is teljes mértékben megteszi.)

  1. Kapálántra dhauti: A jobb kéz hüvelykujját használva dörzsöljük minden nap a nyelvünk tövét alulról.

Hatásai: Ha minden nap gyakoroljuk ezt a kriját reggel, közvetlenül ébredés után és este vagy délután az evés után, akkor eltávolítja a kapha dósát, megtisztítja a nádíkat és jó látást fog eredményezni."

Nincsenek megjegyzések: