2020. augusztus 9., vasárnap

Az uddíjána bandha

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"2. Uddíjána bandha

A bandha nevének alapja (Hatha-jóga Pradípiká)

baddhó jéna szusumnájám
pránásztúddíjaté jatah
taszmád uddíjanas csójam
jógíbhisz szamudáhritah

Ha a test középső része szorosan meg van feszítve, és a prána-váju, mely az élet alapja, egy finom cérna formájában felfelé mozog a gerincoszlop mentén egészen a brahma-randhráig (az agy közepéig) a szusumná nádíban, azt uddíjána bandhának nevezzük.”

Az uddíjána bandha jellemzői

udaré pascsimam tanam 
nábhir úrdhvam szamacsarét
uddíjánó hjaszó bandhó 
mritjum átanga késarí

A köldökkel együtt, húzzuk be a hasfal alsó és felső részét, és nyomjuk szorosan oda a gerincoszlophoz. Amikor ezt gyakoroljuk, hajtsunk végre egy mély récsakát (kilégzést) utkatászanában, és húzzuk be a hasunkat, majd tartsuk vissza a levegőt egy kis ideig. Ez olyan, mint az oroszlán a részeg elefánt számára, vagyis az, aki végrehajtja, nem fog félni a haláltól.”

Akinek nagy a hasa, az igyekezzen csökkenteni a hasi zsírt sok ászana végzésével, majd gyakorolja ezt. Az ilyen kövér embereknek alaposan kell gyakorolniuk a pascsimóttánászanát. Emellett ki kell fejleszteni az erős récsakát (kilégzést) is.

Az uddíjána bandha hatása


uddíjánam tu szahadzsam
guruná kathitam szadá
abhjászét szatatam jasztu
vriddhó' pi tarunájaté

Akik minden nap gyakorolják ezt a bandhát a guru tanításának megfelelően, még öregkorukban is megtartják a fiatalos lendületüket."


nábhír úrdhvam adas csápi
tanam kúrját prajatnatah
san-mászám abhjaszénmritjum
dzsajatjéva na szamsajah

Akik rendszeresen gyakorolják az uddíjána bandhát, szorosan behúzva ha hasfal felső és alsó részét, hogy hozzáérjen a gerincoszlophoz, el fogják érni a halhatatlanságot.”

Megjegyzés: a halhatatlanság itt a magas életkor elérésére és a fiatalosság megtartására értendő.

Nincsenek megjegyzések: