2020. augusztus 8., szombat

A múla bandha

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"3. A három bandha

1. Múla bandha, 2. Uddíjána bandha és 3. Dzsálándhára bandha. A bandha szó jelentése: megkötni, összekötni, bezárni. Amikor a pránájáma nevű jógángát gyakoroljuk, a testünk középső részét a nemzőszervek tövétől a nyakunkig akaratlagosan meg kell kötni. A három bandha nélkül a pránájáma teljes hasznát bizonyára nem érhetjük el.

1. A múla bandha jellemzői (a Hatha-jóga Pradípiká alapján)

Végrehajtás:

prasnibhágéna szampídja
jónim ákuncsajéddugdham
apánam úrdhvamatkrisja
múlabandhó 'bhidhíjaté

Üljünk úgy, hogy a sarkunkkal nyomjuk a gátat, húzzuk össze szilárdan a végbélnyílást, húzzuk be és tartsuk meg az alhasunkat.

A név magyarázata:

adhógatim apánam vai
úrdhva-gam kuruté balát
ákuncséna tam práhur
múla-bandham hi jóginah

Ez rákényszeríti az apána-vájut, hogy felfelé áramoljon, ahelyett, hogy lefelé, a végbélnyílás felé vándorolna, ami gyengeséget okozhat. Ezért ezt múla bandhának nevezik.” A jógik általános szóhasználata szerint a múla a rossz vájut (pránát) jelenti, ami az alhas izomzatának gyengülését okozhatja.

Magyarázat: a múla bandha és az apána váju természetesen nem rossz, de ha valaki kontroll nélkül engedi elhatalmasodni az apána váju mozgását, akkor sok energiát veszíthet, és ez okozza a hasfal gyengülését.

Speciális végrehajtás


gudam pasrinja tu szampídja
pájum ákuncsajéd balát
varam varam jathá csórdhvam
szamájáti szamíranah

Határozottan nyomjuk a gátba mindkét sarkunkat, szorosan húzzuk össze a gát belsejét, és mozgassuk az alhasunkat előre és hátra.”

Magyarázat: Ezzel a gyakorlattal (légzésvisszatartás közben) a Kundalinít tudjuk ébresztgetni.

A múla bandha hatásai


pránápánau náda-bindu
múlabandhéna csaikatam
gatvá jógaszja szamsziddhim
jaccsható nátra szamsajah

A múla bandha gyakorlása által a prána-váju, apána váju, a hridajadhvaní és a vírjabindu egyesülnek, ami jógikus előnyöket eredményez.”

Magyarázat: a prána és apána egyesülése és belépése a szusumnába a szamádhi előfeltétele; a hridajadhvaní a szívben keletkező anáhata hang; a vírja-bindu pedig a mag, a férfi szaporító szövet.

Speciális hatásai:

apána-pránaszjór aikjam

ksajó mútrapurisajóh
juvá bhavati vriddhó' pi
szatatam múla-bandhanát

A prána-váju és az apána-váju egyesülése lecsökkenti a vizelet és széklet ürítésének gyakoriságát. Akik rendszeresen gyakorolják, még idős korukban is fiatalosan érzik magukat.”

Nincsenek megjegyzések: