2020. augusztus 13., csütörtök

A manónmaní állapot

Újabb részlet a Jóga-tárávalíból:

17.vers


nétré jajónmésa-nimésa-súnjé
vájur jathá vardzsita-récsa-púrah
manas csa szankalpa vikalpa súnjam
manónmaní szá maji szannidhattám

Bárcsak az a manónmaní megszilárdulna bennem, melynek hatására megszűnik a szemek nyitása és zárása, a légzés ki- és beáramlása, valamint az elme meggyőződései (szankalpa) és kétségei (vikalpa).

A manónmaní az elme ékágra (egyhegyű) és niródha (felfüggesztett) állapotára utal, melyeket a tárggyal rendelkező, illetve a tárgy nélküli szamádik gyakorlása során alkalmazunk. A manónmaní a rádzsa-jóga célja. Sankara felsorolja azt, hogyan nyilvánul meg a manónmaní elmeállapot hatása az érzékszervek, a légzés és az elme működése során.

Sankara szerint a szemek felhagynak a nyitódással és csukódással, vagyis az elme számára érdektelenné válnak az érzékszervi ingerek (bár itt a szem van kiemelve, de ez minden érzékszervre érvényes). Vagyis a jógi nem feltétlenül zárkózik el az érzékszervi ingerek elől, de azok nem befolyásolják meditatív állapotát. T. Krishnamacharya szerint a dhjánam gyakorlása során érhetjük el ezt az állapotot. Ugyanis, ha nem vagyunk képesek akaratlagosan visszavonni az érzékeinket az érzéktárgyaktól, akkor nem tudjuk elérni a dhjánam állapotát.

A ki- és belégzés megszűnése a kévala kumbhakam állapotára utal, melyet már megtárgyaltunk a korábbi versek során. Az elme csendje pedig két gondolati folyamat megállása esetén következhet be: a szankalpa az akaratlagosan meghozott döntésekre vonatkozik; míg a vikalpa a kétségekre, kételyekre, elbizonytalanodásra, amikor tanácstalanok vagyunk azt illetően, hogy mi lenne a helyes döntés. A manónmaní állapotban mindkét mentális folyamat felfüggesztődik, az elme áttetszővé válik, mint egy kristály, mely visszatükrözi az Önvalót, vagyis az Átmant. Ebben az állapotban minden elhatározás vagy kétely elvonná a figyelmünket a manónmaní állapotról. Ezt az állapotot, amikor az elme minden változástól mentes, pará vairágjamnak (a legfelsőbb lemondás) nevezik. A pará vairágjamot csak akkor tudjuk megtapasztalni, ha a rádzsa-jóga állapotában vagyunk.

Nincsenek megjegyzések: