2020. augusztus 2., vasárnap

Uddzsájí és sítalí pránájáma

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"Uddzsájí

Lassan és mélyen lélegezzünk be mindkét orrlyukon keresztül (púraka), miközben hangot hozunk létre a torkunk hátuljában, tartsuk vissza (képességünk szerint), és utána lélegezzünk ki (récsaka) a jobb orrlyukon keresztül. Ezután, mint előtte, púraka és kumbhaka és utána lélegezzünk ki a bal orrlyukon keresztül. Utána púraka. Ez növeli az étvágyat, javítja az emésztési tüzet és megtisztítja az epevezetéket.

Megjegyzés: Az Ashtanga vinyásza rendszerben az uddzsájí pránájámát általános, tudatos légzőgyakorlatként alkalmazzák az ászana-gyakorlás közben. Éppen ezért itt nincs légzésvisszatartás, illetve a kilégzés mindkét orrlyukon keresztül történik, ugyanúgy, mint a belégzés.

Sítalí

Csavarjuk össze a nyelvünket, mint egy csónakot és félig toljuk ki a csücsörítő ajkak között, minél szorosabban tartva a képességünk szerint, végezzünk púrakát és kumbhakát a csónak alakúra bepödört nyelven keresztül. A kumbhaka közben húzzuk vissza a nyelvünket a szánkba. A récsaka folyamata hasonló az uddzsájí pránájámáéhoz.

A második és harmadik pránájáma kilégzési (récsaka) fázisa alatt a kezeinket tartsuk a szúrja-bhédana pránájámánál leírtakkal megegyezően. Csökkenti a szomjúságot, a forróságot a fejben, a mellkasi fájdalmat és a szédülést.

Megjegyzés: A sítalí általános leírásánál szintén nem szokott szerepelni a kumbhaka, illetve a récsaka ugyanúgy az összepödört nyelv által létrehozott csatornán keresztül történik, mint a púraka. Az itt ismertetett, váltott orrlyukas változatok a nádí sódhanához hasonló kiegyensúlyozó hatással vannak a nap-hold energiákra. A szúrja-bhédana „kontragyakorlata” a csandra-bhédana, melyben a belégzés a bal orrlyukon keresztül történik, a kilégzés pedig a jobbon keresztül. Ez a pránájáma, a szúrja-bhédanával ellentétben a hold-energia áramlását erősíti."

Nincsenek megjegyzések: