2020. augusztus 22., szombat

A kriják jelentősége

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"Múdrák

Zavarbaejtő, de be kell vallanom, hogy nincs lehetőségem itt részletesen megtárgyalni a múdrákat, de ezt már megtettem a Jóga-makaranda első részében. Ezért bízom benne, hogy az olvasók ezt ott megtalálják. Akinek szüksége van rá, a megfelelő tanároktól megtanulhatja őket. Hasonló módon kell megtanulnunk a jógángák többi részét: pratjáhára, dháraná, dhjána és szamádhi.

Figyelmeztetés a jóga-krijákkal kapcsolatban

Mint tudjuk, egyesek ezeket a gyakorlatokat a jógángák résznek tekintik és aszerint gyakorolják őket. Ezek azonban nem szerepelnek a Patandzsála-darsanában (a Jóga-szútrában), ami minden jóga alapja. A többi szöveg és Upanisad sem írja le őket. Csak a Hatha-jóga Pradípiká és a Gheranda-szamhitá írja le őket. A Hatha-jóga Pradípikában azonban, bár Szvátmáráma azt mondta, hogy csak a zsír vagy nyálka túlsúlya esetén kell őket gyakorolni, sok ember anélkül gyakorolja őket, hogy megtanulnék ezt a titkot, így veszélybe sodorva magukat és rossz hírbe keverve a jógát, ami nagyon szomorú.

Kriják

Kriják: hatféle krijá létezik: 1. dhauti krijá, 2. baszti krijá, 3. neti krijá, 4. naulí krijá, 5. trátaka krijá és 6. kapálabhátí krijá.

I. Dhauti krijá

Négyféle dhauti krijá létezik: antar dhauti, danta dhauti, hrid dhauti és múla sódhana dhauti.

1. Antar dhauti: Ennek is négy fajtája létezik: váta szára dhauti, vári szára dhauti, vahni szára dhauti, bahiskritam dhauti.

(a) Váta szára dhauti: Ehhez tartsuk úgy a szánkat, mint a varjú csőrét, és fokozatosan szívjuk be a levegőt. Utána csukjuk be a szánkat, és nyeljük le a beszívott levegőt. Ezután hagyjuk, hogy a levegő megtöltse a gyomrunkat, és hullámoztassuk jobbra és balra, mintha átmosnánk vele a gyomrot. Ezután ürítsük ki a testünkből a végbélen vagy az orron keresztül.

Az egyszeri gyakorlás még nem elegendő ahhoz, a beszívott levegőt ki tudjuk üríteni a végbélen keresztül. Sok napig kell gyakorolni kihagyás nélkül, naponta legalább huszonötször ismételve. Így néhány nap utén képesek leszünk a végbélen keresztül kiüríteni a levegőt.

Akiknek erre nincs idejük, a récsakán, vagyis a kilégzésen keresztül is kiüríthetik a levegőt, az orron át lassan és óvatosan kieresztve. Ennek is sok haszna van. A váta szára dhauti a rádzsa-jógához tartozik.

Hatásai: megszünteti az összes szívbetegséget, javítja a vérkeringést és az emésztési képességet.

(Ennél a tisztító gyakorlatnál fontos, hogy amikor „isszuk” a levegőt, akkor ne a tüdőbe szívjuk be, hanem a gyomorba, mintha lenyelnénk valamit. Amikor a gyomor megtelt levegővel, akkor böfögésszerű kilégzéssel kell kiüríteni, de nagyon fokozatosan. A gyakorlottabbak a végbélen keresztül is ki tudják üríteni a lenyelt levegőt, és így az egész bélcsatornát „átszellőzteti”. Meglepő módon Krishnamacharya a rádzsa-jógához sorolja a tisztító krijákat, valószínűleg azért, mert még a meditációt végző fejlett jógiknak is szükségük van rá.)"

Nincsenek megjegyzések: