2020. augusztus 16., vasárnap

A pránájáma és a terhesség

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"A jóga-sásztra szerint minden nap 320 kör pránájámát kell végrehajtanunk. Ez azt jelenti, hogy 80-at reggel, 80-at délután, 80-at este és 80-at éjfélkor. Mivel ez lehetetlen, végezzünk el 80 pránájámát naponta egyszer. Ennek az az oka, hogy manapság az embernek többet kell dolgoznia azért, hogy fenn tudja tartani magát. Így az eredmények is késleltetve jelentkeznek. Ha a récsakát, púrakát és kumbhakát egyforma hosszan és egyforma számban gyakoroljuk, azt szamavritti pránájámának nevezzük. Ha változtatunk az időn és a számokon (növeljük vagy csökkentjük), azt viszamavritti pránájámának nevezzük. Akik egy gurutól tanulják meg a pránájámákat, helyesen fogják tudni gyakorolni.

Aki nem szerzett megfelelő jártasságot a jóga-ászanákban, az nem fog tudni jártasságot szerezni a pránájámában sem. Azok a nők, akik nem terhesek, a férfiakéhoz hasonló jogosultsággal rendelkeznek. Még terhesség esetén is gyakorolhatják a szamaszánkhja szamavritti pránájámát (azonos hosszú és számolású pránájáma). A terhesség hatodik hónapja után azonban nem gyakorolhatják ezt sem. A jógánga egyaránt vonatkozik a férfiakra és a nőkre is, a terhesség kivételével – ezt tartsuk az emlékezetünkben!

Egyesek szerint a naulí, néti, vaszti, vadzsrólí, dhautí, khecsarí stb. kriják is a jógángák részei, és ennek az információnak a propagálása a különböző könyvekben nagyon sajnálatos. Bármely klasszikus szöveg, mely felsorolja a jógángákat, nem tesz említést róluk. A Hatha-jóga Pradípiká külön megnevezéssel illeti: satkriják, és ugyanez a szöveg egyértelműen kijelenti, hogy nem kell mindenkinek gyakorolnia őket.

médah-slésmádhikarah púrvam satkarmáni szamácsarét
anyasz tu nácsarét táni dósánám szama-bhávatah /2.21/

„Ha a testben túl sok a zsír vagy a nyálka, akkor először a hatféle kriját (tisztító folyamatot) kell végrehajtani. Másoknak viszont, akik nem szenvednek ezek túlsúlyától, nem kell ezeket végrehajtaniuk.”

Ezt a szabályt tehát figyelembe kell vennünk, és csak bizonyos betegségek, például a zsírszövet túlzott felhalmozódása esetén kell alkalmazni őket."

Nincsenek megjegyzések: