2020. augusztus 14., péntek

A Hot Jóga vége?

Aki nyomon követi jógaoktatói pályafutásomat, az tudja rólam, hogy Hot jógával kezdtem, illetve egészen a legelején, első lányom születésekor még kismama-jógát oktattam először. Utána jött az Agni-sorozat, mely harminc darab, 21 légzésig kitartott pózból áll, 36 fokra felfűtött teremben. A sorozat sok mindenben hasonlít a Bikram-sorozathoz, de a lényeg az, hogy megszerettem a meleg teremben végzett jógát, gyakorolni és oktatni is. Utána jött a Hol Ashtanga, ami sok ideig a blogom címe is volt. Akik Ashtangáznak, azok fel szokták kapni a fejüket, hiszen az Ashtanga sorozat amúgy is izzadós és dinamikus, és ha valaki mindezt 36 fokos teremben próbálja végigcsinálni, akkor hogyan tud közben lélegezni?

Leszögezhetjük, hogy ha ugyanazt a sorozatot végigcsináljuk 25, illetve 36 fokos teremben, akkor a második mutatvány több szívmunkát fog igényelni. A másik dolog részemről, ami a Hot jóga iránti szeretetemhez vezetett, valószínűleg az volt, hogy ha például egy 20 fokos vagy még hűvösebb teremben kell végigcsinálnom a sorozatot, akkor elkezdek ugyan némileg izzadni, de a kezeim és a lábaim hidegek maradnak, és így nem igazán szeret az ember gyakorolni.

Aztán végül a Hot jógához fűződő kapcsolatom harmadig gyümölcse lett a Detox-jóga sorozat, mely kevésbé dinamikus ugyan, mint az Ashtanga, viszont dinamikusabb, mint az Agni, és jó méregtelenítő ászanákból van összeállítva. Ezt is szerettem oktatni melegben, sőt, máig is szeretem, de az Atma bezárása és a Nomád nyitása során úgy döntöttem, hogy az új stúdiómban nem lesznek Hot órák. Ennek az a gondolat volt a fő mozgatórugója, ami már évek óta érlelődik bennem, hogy ha felfűtünk egy termet 32, 36, vagy esetleg 40 fokra, az egy csomó (általában nem megújuló forrásból származó) fűtési energia elpazarlásával jár, ami a környezet és a bioszféra szempontjából nem igazán kedvező, és már nem éreztem igazoltnak azt a fogyasztói szokásunkat, hogy "ha kedvem tartja, jól befűtök, de ha túl melegem van, akkor bekapcsolom a klímát". 

A Nomád Jógában tehát környezettudatossági okokból is igyekszünk spórolni az energiafelhasználással. A Detox jóga órát hétfőn és szerdán 17:15-kor ki lehet próbálni nálam, de normál hőmérsékleten. Akit érdekel, hogy milyen pózok vannak ebben a sorozatban, az olvassa vissza az erről szóló blogbejegyzéseimet (Detox-jóga), és bátran jöjjön el kipróbálni. 

Viszont miután eldöntöttem, hogy búcsút intek a meleg teremben történő jógának és jógaoktatásnak, jött egy felkérés a Yoga Park stúdió oktatói részéről, hogy csütörtökönként reggel tartsak egy Detox-jógát infrával felfűtött teremben, és már meg is volt az első alkalom. A terem vezetői a fűtési infrastruktúra további fejlesztését tervezik, tehát az eddigi 30 fok helyett lehet, hogy lesz majd 40 is, amiben pedig már erőteljesen lehet izzadni. Szóval úgy látszik, hogy kiveheted Gaurangából a Hot jógát, de Gaurangát nem veheted ki a Hot jógából. Tehát várunk benneteket szeretettel a Yoga Park fűtött óráján, illetve a Nomád Jóga normál hőmérsékletű terében. A lényeg a gyakorlás, a hőmérséklet az egy plusz bónusz.

Nincsenek megjegyzések: