2020. augusztus 18., kedd

A belső ragyogás

Újabb részlet a Jóga-tárávalíból:

18. vers

csitténdrijánám csira-nigrahéna
svásza-pracsáré samité jamíndrah
niváta-dípá iva niscsalángáh
manónmaním-agnadhijó bhavanti

A belégzés és kilégzés megállása az elme és az érzékek hosszas kontrolljának köszönhető. Ebben az állapotban a nagy jógik testrészei mozdulatlanná merevednek, mint a mécses lángja szélcsendes helyen. Az ilyen jógik intellektusa az elme manónmanínak nevezett emelkedett állapotába olvad.

Eddig Sankara csupán a manónmaní vagy a rádzsa-jóga állapotának ismertetésével foglalkozott. Ez az első vers, ahol bizonyos utalásokat közöl arról, hogyan érhetjük el ezt az állapotot.

Olyan gyakorlatokat kell végeznünk, melyek nem csak a fizikai testünket, de az elménket, az érzékeinket, a légzésünket, a viszonyainkat és a társadalmi kapcsolatainkat is fegyelmezik. Így olyan módszerekre utal, melyek nem csak egy testrészre koncentrálnak, hanem az ember teljes rendszerére. Patandzsalí nyolcfokú jóga-rendszere a teljes emberi rendszerre kifejti hatását.

Az az utalás, hogy az összes aspektuson kell dolgoznunk, arra utal, hogy ennek az állapotnak az elérése nem könnyű dolog. Sankara figyelmeztet, hogy nincsenek mágikus-misztikus módszerek, rövidített utak ennek az állapotnak az eléréséhez, és nem történik meg pár nap alatt.

Emberi létezésünk minden aspektusán dolgoznunk kell, mert ha valami nincs megoldva, létezésünk bármely aspektusában, az a zavar forrásává válhat és megakadályozhatja a manónmaní állapot elérését. Ezért említi a jamát és a nijamát is. A társadalmi kapcsolataink és a személyes attitűdünk az életünk fontos részét képezik. Nem menekülhetünk el a a társadalmi felelősségeink elől - először el kell fogadni és be kell teljesíteni őket, ha a rádzsa-jóga útján szeretnénk előrehaladni.

Amikor a test egészségéről beszél, Sankara nem a különböző részek tökéletes harmóniájára utal. Azt mondja, hogy a testünk ragyogóvá válik, mint egy láng, vagyis fényes ragyogás fogja átjárni. Ez a ragyogás a jó egészség jele, és ha ezt elérjük, a testünk automatikusan vonzóvá fog válni, kozmetikumok nélkül.

Nincsenek megjegyzések: