2009. szeptember 9., szerda

Atma Center a Civil Rádióban

A Civil Rádióban van péntekenként egy Góranga című műsor, amelyikben már én is szerepeltem. Nyár eleje óta kergetnek a szerkesztők, hogy vegyek részt egy műsorban, és beszéljek a jógáról meg az Atma Centerről. Mivel nekem péntekenként mindig van elfoglaltságom bőven, esélytelennek tartottam a dolgot, de megígértem, hogy beszervezek valakit.

Fecó, vagyis Priyatama volt a jelölt, de az utolsó pillanatban ő berántotta maga helyett Szabó Nórit, akinek amúgy is híresen kimeríthetetlen beszélőkéje van. Amellett lelkesen bevállal mindent, ami a jógához és az Atma Centerhez kapcsolódik, úgyhogy a jógatáborba való elutazás előestéjén még bevállalta az élő műsort, amelynek hangfelvételét itt hallhatjátok.

A beszédkészségéről még annyit, hogy a jógatáborban odafelé úton végig lelkesen szóval tartotta Istvánt, aki közben néha kikapcsolt, és fülhallgatóval a fülén álomba szunnyadt, hogy feldolgozza a hallottakat. Visszafelé úton reggel megitattam vele egy pohár Kinetot, és kíváncsi voltam, hogyan reagál rá. Engem ugyanis pörgetni szokott ez az energiaital. Meglepő módon, teljesen csendben olvasgatott, elvolt. Mit tesz a jóga! Az ember még a legerősebb szokásain is megtanul uralkodni.

Egyébként kifejezetten károsnak tartom, hogy ha valaki gyakorlás közben beszél, úgyhogy nálunk az Atmában tilos a jógaórák közben beszélgetni. Nóri ebben is jó példa, amint belép a terembe, elhallgat, és az óra végéig szép csendben, koncentráltan gyakorol. Ez a rádiófelvétel egyelőre búcsúfellépésének is mondható, mivel a jógatábor után közvetlenül elutazott Hágába, ahol másfél évig fog tanulni.

Reméljük, azért még hallunk felőle. Ahogy ismerem, nem fogja elhanyagolni a jógát, és máris komoly kutatásokat végzett az Interneten, hol van a közelében Astanga-oktatás. Megjósoltam neki, hogy év végére már ott is meg fogják kérni, hogy tartson órákat. Majd meglátjuk. Mindenesetre ha valami érdekes történik vele, akkor reméljük, majd beszámol róla nekünk is.

Az Astanga-jógában az az érdekes, hogy az egyéni gyakorlásra nagy hangsúly van fektetve. Természetesen nagy előny, ha van egy jó tanárod, de a gyakorlásban nem szabad attól függened, hogy valaki minden nap noszogasson. Nekem viszonylag kevesebb lehetőségem volt tanárok irányítása alatt gyakorolni, bár azok nagyon jó tanárok voltak. Az ilyen benyomásokat mélyen meg kell őrizni, és a kapott dolgokat hosszabb időn keresztül lehet feldolgozni.

Az egyéni gyakorlás során is sok mindennel szembesülsz, és sok mindenben tudsz haladni, főleg, ha megtanultad az ászanák helyes végrehajtását, a légzést és a bandhát. Azt szoktuk mondanki, hogy ha szükséged van rá, és megérdemled, akkor Krisna, vagy Isten, vagy a Sors, ki hogy nevezi, biztosítani fogja a számodra a gurut. A vonzás törvénye ebben az esetben azt jelenti, hogy ha befogadóképes vagy, és igényled a szakavatott irányítást, akkor meg fogod kapni.

A guru vagy mester, vagy prózaibb néven jógaoktató, akkor tud igazán kibontakozni, amikor a tanítvány megfelelően áll hozzá a tanulási folyamathoz, és a guru személyéhez. Ezt védikus szakszóval alázatnak nevezzük, vagyis a tanítványnak alá kell rendelnie magát a guru irányításának, és engedelmesen követnie kell az utasításait. Ez hitet, illetve bizalmat feltételez, hogy a mester megfelelő irányba fogja vezetni a tanítványt.

Nóri, illetve többen is mondták, hogy mivel óra közben nem lehet kérdezni, néha felmerül bennük egy-egy kérdés, és anélkül, hogy feltennék, választ kapnak tőlem a következő percekben. Nem tudom, hogyan működik ez, de most kipróbáljuk, hogy Hágáig is elhat-e a dolog. Másfél év múlva újra jöhettek Nóri óráira az Atma Centerbe.

Nincsenek megjegyzések: