2009. szeptember 26., szombat

Pránájáma és mantra óra

Tegnap is bevállaltam magamat, déltől bejelentkeztek ketten magán Astanga-órára. Lenyomtuk a sorozatot, ahhoz képest, hogy most csinálták először, egész jól ment. Utána a két Agni-óra 2-től és 4-től. Este 6-ra már úgy éreztem, semmiféle pozitív megnyilvánulást nem tudok kipréselni magamból, erre jöttek még vagy 7-en pránájáma-órára. A mantrákat délután sebtiben összedobtam, és ki is nyomtattam mindenkinek.

Voltak totál új arcok, de mindenki azt állította, hogy már jógázott életében. A helyzetet még az is nehezítette, hogy a feleségem behozta a kislányomat, és miközben ő kint árut pakolt, Pinci lelkesen szórakoztatta az összegyűlt közönséget, és nem egyszer a nyakamba csimpaszkodva rajtam próbált ki mindenféle életveszélyes mutatványokat. Ilyen körülmények között zajlott a mantra-óra, és némi mantrázás meg magyarázat után rátértünk a pránájámára. Mivel eléggé elpilledtem a délután során, úgy gondoltam, csinálhatunk egy kis energizáló kapálabhátit meg fújtató légzést.

A teremben még mindig 30 fok volt, én is kezdtem ismét izzadni. Erre még rátettünk egy lapáttal a fújtatóval. Nekem bejött, mert óra végére egészen feltöltődtem. Az egyik lány megkérdezte, hogy most ő ettől letti ilyen álmos? Mindenesetre jókedvre derült mindenki a végére, lelkesítettem őket a rendszeres pránajámára és jógázásra. A hangfelvételt itt meghallgathatjátok, illetve a következő mantrákat mondtuk:

Óm sam nó mitram sam varunah/san nó bhavatvarjamá san na indró brihaszpatih/san nó visnur urukramah/namó barhmané/namaszté vájóh tvaméva pratjaksam brahmászi/tvaméva pratjaksam brahmavadisjámi ritam vadisjámi/szatjam vadisjámi/tan mám avatu tadvaktáram avatu/avatu mám/ avatu vaktáram Óm sánti sánti sánti

„Bárcsak Mitra (a Prána irányítója) békét adna nekünk; bárcsak Varuna (az éjszaka és az Apána ura) békét adna nekünk; bárcsak Arjamá (a vitézség ura) jóindulattal viseltetne irántunk; bárcsak Indra (a kozmikus elme) és Brihaszpati (a bölcsesség ura) békét adna nekünk; bárcsak a nagy lépésű Visnu (a legfelsőbb mindentudó Úr) jóindulattal viseltetne irántunk; dicsőség Neked, ó Brahman, dicsőség neket, ó Váju (az univerzális életerő). Egyedül te vagy az érzékelhető Brahman. Egyedül te vagy a felfogható Brahmannak nevezhető. A törvényről fogok beszélni, az igazságról fogok beszélni. Bárcsak ez a tanítás megvédene engem és a tanítót! Bárcsak megvédene mindkettőnket, a tanítványt, és a tanítót is! Óm, legyen mindent átható béke!”

Óm namó brahmané namó asztvágnajé namah prithivjai nama ósadhíbhjah namó vácsé namó vacsaszpatajé namó visnavé brihaté karómi Óm sánti sánti sánti

„Dicsőség Brahmána, dicsőség Agninak, dicsőség a Földnek, dicsőség a gyógynövényeknek, dicsőség a beszédnek, dicsőség a beszéd urának; Visnunak, a nagy misztikusnak ajánlom a dicsőséget. Óm, béke, béke, béke minden lénynek.”

Óm szarvésám szvasztir bhavatu/ szarvésám sántir bhavatu szarvésám púrnam bhavatu/szarvésám mangalam bhavatu szarvé bhavantu szukhinah/szarvé szantu nirámajáh szarvé bhadráni pasjantu/má kascsit duhkha-bhág bhavét

„Bárcsak mindenki kedvezőségben részesülne, bárcsak mindenki békében részesülne, bárcsak mindenki teljességben részesülne, bárcsak mindenki jólétben részesülne! Legyen mindenki boldog! Legyen mindenki mentes a nehézségektől! Bárcsak mindenki mások javát nézné! Bárcsak senki sem szenvedne a bánattól!”

Nincsenek megjegyzések: