2009. szeptember 30., szerda

Govinda Kai életrajz 1. rész

A Main Shalás Astanga-oktatók közül nekem az egyik legszimpatikusabb Govinda Kai, aki jelenleg főleg Japánban tanít, és a Facebook-on ismerkedtünk meg. Meghívtam Magyarországra, még a végén lehet, hogy el is jön. Nos, a honlapja a lunaticmonk.com címen található, és a következő gondolattal nyit:

"Mindegyikünkben van egy szál, ami összeköt bennünket, a múltunkat, a jelenünket és a jövőnket, a szívünket, az elménket, a testünket és a lelkünket. Van egy gondolat, amely keresztülszövi magát a kollektív tudatalattinkon, vagyis az, hogy kik vagyunk, és hogyan élünk, az együttérzésből és a szeretetből születik."

Most pedig az életrajz: "Govinda Kai, születési nevén Russell Paul Yamaguchi, 1959 nyarán született a San Francisco Bay övezetben. A szülei japán emigránsok gyermekei voltak, akik a Japán déli részén fekvő Kyushu szigetről származtak. Govinda édesanyja általános iskolai tanár volt, aki az Univeristy of Californián végzett Berkeley-ben, valamint a College of Arts and Crafts-on Oakland-ben. Govinda édesapja középiskolai matematika-tanár volt, valamint Aikido-instruktor, aki az Indianai Earlham College-ben végzett.

Nehéz családi múlt

Govinda szüleit és nagyszüleit egyaránt menekülttáborokba zárták a második világháború idején, az 1940-es években. Amerika történelmének e sötét időszakában minden japán származásút, akkor is, ha amerikai állampolgár volt, legalább három évre őrizetbe vettek. Govinda édesanyja akkor 8 éves volt, édesapja pedig tinédzser. Ez egy igazán nehéz időszak volt a családjuk és az összes őrizetbe vett családja számára. A legtöbbjük erősen megkeseredett a fogságban, vagy mindenárom Amerikához való hűségét akarta bebizonyítani.

A 60-as évek gyermeke

Govinda San Francisco környékén nevelkedett fel a 60-as, 70-es években, és erősen befolyásolta ez a nyugtalan és kaotikus időszak. Ez a jelentős politikai, gazdasági és kulturális változások időszaka volt, ami a zenében, művészetben, társadalmi és technológiai forradalmakban is éreztette a hatását. Ebben az időben komoly csatákat vívtak a faji, női és szexuális egyenjogúságért. Govindát erősen befolyásolták ezek a mozgalmak, és azok az erőteljes változások, amelyek akkoriban zajlottak.

Egy Aikido Sensei fia

Govinda apja, Edward Yamaguchi Aikido Sensei volt, aki közvetlenül a nagymester Ueshiba O'Sensei alatt tanult. Govinda és öccse (Tazuo, 7 évvel fiatalabb), valamint húga (Yukiko, 2 évvel fiatalabb) gyermekkoruk egy részét Tokióban (Kokubunji) töltötték apjukkal és anyjukkal, miközben az apjuk az Aikido világközpontjában, Shinjukuban gyakorolt. Govinda apja mélyen spirituális ember volt, akinek az értékrendje és hiedelmei mélyen befolyásolták Govindát.

Korai találka a halállal

Édesapja korán, 49 éves korában halt meg, a rák szövődményeiben, amikor fia még csak 16 éves volt. Ez a korai találkozás a halállal még jobban elmélyítette a spirituális és filozófiai témákkal kapcsolatos érdeklődését. Govinda 19 éves korában vett rész élete első jógaóráján, amit egy harcművészeti oktató tartott az egyik helyi egyetemen, aki történetesen Iyengar-jóga oktató is volt. (folyt. köv.)

Nincsenek megjegyzések: