2009. szeptember 25., péntek

Csípőnyitó workshop - október 24

Mivel már érdeklődtek, hogy mi várható a csípőnyitó workshopon, szeretnék egy kis információt közreadni ezzel kapcsolatban. (Persze nem kell olyan vad dolgokra számítani, mint ami a képen van, csak akinek megy ;-))

Csípőnyitó workshop Gauranga Das-sal - október 24 (szombat), 14.00-17.00, Atma Buda

A csípőízület a testünk egyik legfontosabb, legnagyobb, és legsokoldalúbban mozgatható ízülete. Szinte nincs olyan jóga-ászana, amelyben nem használjuk a csípőízületet. Az általános egészség szempontjából is fontos a csípő egészsége és mozgékonysága. A vastagbél és a csípő a váta-dosa székhelye, amely az emésztést, a kiválasztást és minden továbbító folyamatot irányít a szervezetünkben. A felgyülemlett stressz is kötötté teheti a csípőt. Mivel a medence a csípőre támaszkodik, a lábak deformitásai csípő-torzulásokat és rossz tartást is eredményezhetnek. A csípő megfelelő elhelyezése az ászanákban tehát mind az alsó végtagok, mind a gerinc deformitásainak kijavításában fontos szerepet játszik.

A csípőízület szoros kapcsoltban van a múládhára csakrával és a múla, valamint uddijána bandhákkal. A múládhára előző életeinkből hozott karmánk tárhelye és jelen életbeli reinkarnációnk gyökere. A csípőízület esetleges veleszületett vagy kisgyermekkori problémái is arra utalnak, hogy az előző karmák (nem csak fizikai, de tudati, tudatalatti szinten is) hordozója ez a zóna. Ezért szoktam azt mondani, hogy a csípő nyitása oldja az előző életek karmáit, vagis aktiválja a gyökér- és szexcsakrát, nyitottabbá, befogadóképesebbé, magabiztosabbá tesz, csökkenti a bűntudatot, növeli a termékenységet és a kreativitást.

A tanfolyam tulajdonképpen három óra intenzív gyakorlásból fog állni, 100% gyakorlat, az elméletet menet közben fogja mindenki megtapasztalni, miközben befelé figyel. Az óra elején napüdvözleteket végzünk, melyekbe csípőnyitásokat is beleszövünk. Utána álló gyakorlatok következnek, melyek között lesznek egyensúlyozó és páros gyakorlatok is. Az óra második részében ülő helyzetből kiinduló gyakorlatokkal folytatjuk, melyek során a csípőt az előrehajlításokban, hátrahajló pózokban, valamint csavaró helyzetekben is nyitjuk. A gyakorlatok hozzásegítenek pl. a lótuszülés helyes elsajátításához, akinek ezzel gondja van. A foglalkozás vége felé ismét páros gyakorlatok lesznek, majd levezetésként néhány fekvő gyakorlat, majd a relaxációt követően némi pránájáma, és mantrázás zárja a workshopot.

A tanfolyamra nem szükséges előképzettség vagy bizonyos ászanák végrehajtásának a képessége. Elegendő a nyitottság és a vállalkozó szellem. Csípőprotézissel persze nem ajánlom a részvételt, de minden más esetben lehet jönni. A tanfolyam előtt 4 órával ne együnk, viszont igyunk sok meleg folyadékot. Az órán nem fogunk túlzottan befűteni, de szerintem fázni sem fogunk. Szokás szerint hozzatok egy nagy törölközőt a matracra, könnyű jógaruhát és üres elmét. Ha nem üres, az se baj, de kénytelen leszel 1-2 dolgot elengedni menet közben.

Részvételi díj: 5000 Ft.
Jelentkezés: Baratkovics Timi, 06305177682, vagy 7860604 (Atma Buda, délutánonként). Email: timb(kukac)freemail.hu

Nincsenek megjegyzések: