2012. szeptember 26., szerda

A lapos has egyetlen szabálya

Számtalan ilyen és ehhez hasonló hirdetéssel találja szembe magát az ember az interneten. De valóban azt gondoljátok, hogy az, aki hirdet, el fogja árulni nektek a lapos has titkát? Hát persze hogy nem, hiszen akkor a fogyókúra-ipar kifutna a kliensekből, márpedig ha az ember túl sokat fogyasztott a szeméttel egyenlő minőségű ételből, akkor még abból is bizniszt kell csinálni, hogy lefogyasszuk. 

Az egész problémakörben mind a fogyni vágyók, mind a fogyást ígérők, vagy néha garantálók is ludasak. Miért? Egyfelől azért, mert a fogyni vágyó szép, lapos hasat, esetleg formás izmokat szeretne hozzá, de mindezt lehetőleg erőfeszítés és diétázás nélkül. Ez pedig pontosan a fogyókúra-ipar malmára hajtja a vizet, mert el tudnak még nekünk adni mindenféle csodakapszulákat, fájdalom- és erőlködésmentes fogyasztókezeléseket, és egyéb hasonló dolgokat, amikért tulajdonképpen csak fizetnünk kell, és máris garantált a sudár alak! 

Márpedig azt a jógából is tudjuk, hogy ha nem változtatsz, akkor nem is fog változni semmi. Én tehát itt most elárulom a lapos has egyetlen szabályát, merő önzetlenségből, sőt, azt lehet mondani, hogy talán a saját érdekem ellen beszélek, hiszen sokan azért járnak Agni-jógázni, mert szeretnének vékonyabbak lenni. persze a jóga célja nem ez, de a rendszeres, tudatos gyakorlásnak és étkezésnek mindenképpen az egyik kellemes mellékhatása a zsírpárnák olvadása. 

Nos, akkor mi a titok? Ki is emelem vastag betűvel, nehogy elvétse a szemetek: NE EGYÉL SZÉNHIDRÁTOT! Valamikor az emberiség kitalálta, hogy a gabonára igenis szükség van, mégpedig gazdasági megfontolásból, hiszen a gabonatermesztést sokkal könnyebb nagyipari módszerekkel csinálni, mint a zöldség, és főleg a gyümölcstermesztést. És való igaz, a föld mintegy egy milliárd éhező emberének valóban jól jönne egy kis gabona is, hiszen itt nem az alultáplált, élelmiszer-forrásokban szűkölködő emberekről beszélünk most, hanem azokról, akik megengedhetik maguknak, hogy szénhidrát helyett zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket, olajos magvakat és hüvelyeseket egyenek. Akkor egyébként a körülbelül szintén egymilliárdra becsült, jellegzetesen a "fejlettebb" országokban élő, vagy jobb anyagi helyzetű emberek által meghagyott gabona pontosan elegendő lenne a globális éhezés megszüntetéséhez. 

Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy ha mindenki feladná a húsfogyasztást, akkor a jelenleg megművelt mezőgazdasági területek elegendő élelmiszert produkálnának az egész emberiség tízszseresének is, hiszen a vágóállatok nem ennének takarmányt, és a temérdek vizet nem használná fel a húsipar.

De térjünk most vissza a mai témánkhoz: a szénhidrát-mentes táplálkozáshoz. Én több, mint egy éve így élek, nem eszem kenyeret, gabonaféléket, rizst és krumplit sem. A reggeli müzlimbe megy egy kis amaránt, lenmag, szezám és zabkorpa, de javarészt túró, magvak és gyümölcsök vannak benne. A nap többi részében pedig a fent említett ételcsoportokat fogyasztom, de maximum napi háromszor eszem. 

Vannak, akik azzal érvelnek, hogy az idegrendszer működéséhez szénhidrátokra van szükség, de ezeket a gyümölcsökből és a zöldségből, hüvelyesből simán fedezi az ember. Ugyanis szénhidrát mindenben van, és a szervezet mindenből tud energiát előállítani. Viszont az összetett szénhidrátban, vagyis keményítőben dúskáló élelmiszerek fölösleges, feldolgozásra nem kerülő energiát juttatnak a szervezetünkbe, és még egy rendszeresen edző emberben is lerakódik zsír formájában. 

Jelenlegi diétámmal, ha nem jógáznék és nem edzenék, még így is tudnék felszedni súlyt, de izmot csak úgy tud az ember felszedni, ha edz ugyebár, és mellette elegendő fehérjét visz be a szervezetébe. De ez sem jelent napi nyolcszori étkezést szerintem, mint ahogyan a testépítők csinálják. Egyébként ők is pár hetes szénhidrátmentes étrendre állnak át verseny előtt, mert csak így tudják az anatómiai ábrához hasonló szálkás kinézetet elérni. 

Az átlagfelhasználó számára azonban a no kenyér, no pizza, no tészta, no süti életmód valóban jól működik, és mellette annyit kell jógázni vagy edzeni, amennyinek szükségét érezzük, de legalább napi egy-másfél órát. Persze mindenkinek más a testalkata, anyagcseréje, szóval hogy ezen belül mit egyen, azt mér egyénileg kell beállítani. Azt sem mondom, hogy ezt általánosan mindenkire vonatkoztatni kell, mert például a gyerekeknek szükségük van szénhidrátra, és a sovány embereknek is. De aki küzd a kilókkal, az jól teszi, ha nem csak kúraszerűen, hanem tartósan rááll erre az étrendre, és felfedezi a szépséget a többi növényben, amikkel eddig esetleg csak képeken találkozott. Fő a változatosság, és ha szükségét érezzük, akkor nyugodtan ki lehet mindezt egészíteni vitaminkészítményekkel vagy algával, de amúgy a nagy mennyiségű mikrotápanyag is elősegítheti a hízást, csakúgy, mint azok krónikus hiánya. Fő a balansz, és hallgassunk a testünkre, legyünk őszinték magunkkal szemben! 

Amúgy pedig ne feledjük, teljesen mindegy, hogyan néz ki valaki, a jóga akkor is neki való, hiszen a lélekhez szól, a testhez csak másodsorban. De ha lapos hasat akartok, itt a titok, majd várom a before-after képeket! :-)

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia! Engem érdekelne, miket eszel, illetve ha van ötleted, tejtermékeket mivel lehet kiváltani (allergia miatt), de ne szójával, esetleg a szénhidrátéhséget mivel lehet csökkenteni.
Köszi!
V.I.

Névtelen írta...

Amúgy nagyon jó az illusztráció :)

Gauranga Das írta...

Kedves V.I.! Amint írtam, zöldséget, gyümölcsöt, olajos magvakat, hüvelyest szoktam enni még. Ha semmilyen tejterméket nem tudsz emészteni, akkor fehérjeforrásként lehet használni például a szejtánt (búzafehérje), de gluténérzékenyeknek az nem jó. Vannak gabonatejek, illetve olyan fehérjekészítmények, amelyek rizsből vagy más növényekből készülnek, abból is érdemes fogyasztani pár kanállal. A spenót és a zöld levelesek is jó aminosav-források, de azokból sokat kell enni. Ha vegán étrendre állsz rá, akkor viszont tényleg érdemes vitaminkészítményeket és algát is fogyasztani mellé, mert a zsírban oldódó vitaminokat és a B-12-t nehezebb természetes nyövényi táplálékból bevinni.

Névtelen írta...

Akkor ezek szerint a gabonatejek ill a búzahús minek számít: fehérjének vagy szénhidrátnak? Nem kötekedni akarok, hanem elkerülni a széndhidrát és fehérje keverését... szénhidrátmegvonással egyszer már sikerült elég sokat fogynom, de mivel tejtermékekre épült, ezt már nem ismételhetem meg. Eeddig pl, ha megéheztem, egy kis kefír kisegített, ez most sajnos nem játszik.
Szerencsére a sajttal, tojással már nincs gond, én nem vagyok vega, úgyh. húst is szoktam enni, bár nem túl gyakran. De pl egy átlagos reggelire irodistaként a legegyszerűbb a (sajnos gyakran a buszon elfogyasztott) teljes kiőrlésű akármi és kávé rizstejjel.
Te pl mit szoktál, mit javasolsz? Étrended Te alakítottad ki magadnak, vagy netről néztél, szabtad testre vmelyik diétát?
Bevallom, mostanra elég tanácstalan lettem, mit lehetne, mert a vegán étrendet nem bírom tartani, de a kiesett tejtermékeket pótolni kéne valahogy... Köszi!

Gauranga Das írta...

Én fehérjének tekinteném őket. Én reggelire gyümölcsöt, magokat, aszalt gyümit, túrót és joghurtot teszek a "műzlimbe". Ez jó napindító, de ha nem teszel bele tejterméket, akkor valami mást kell kitalálni helyettük. Ezt az étrendet én kísérleteztem ki magamnak, és persze nem garantált, hogy mindenkinél működni fog. Vannak növényi alapú fehérjeporok is, amik nem szójából készülnek, azt ajánlom figyelmedbe.