2013. március 17., vasárnap

A krouncsászana mitológiája

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Krouncsászana (Kócsagpóz)

A krouncsa szó kócsagot jelent. Egy kócsagpár a főszereplője annak az esetnek, ami nem csak az indiai költészet forrása, hanem a legősibb eposz, a Rámájana megalkotását is ihlette.

A Rámájana elején Valmiki a tanítványa, Bharadvádzsa társaságában az erdőben tartózkodik. Amikor Valmiki fürdőt akar venni, hirtelen megpillant két kócsagot, akik szerelmi táncukat lejtik. Éppen akkor megjelenik egy vadász, és lelövi a hím kócsagot egy nyíllal. Amint a madár a földön fekszik a saját vérében, a nőstény fájdalmasan rikoltozik társa elvesztése miatt. Valmikit erősen megérinti ez a tragédia, és szenvedélyesen megátkozza a vadászt a madár megölése miatt. Utána rájön, hogy kifakadását spontán módon verssorokba rendezte, és mindegyik ugyanannyi szótagból állt. Mivel a bánat (sóka) érzése hozta éltre, a versmértéket slókának nevezi el. Később Valmikit meglátogatja az Úr Brahmá, aki elmagyarázza neki, hogy az, amit a bölcs felfedezett, valóban költészet volt, és megbízza hogy szedje versbe Ráma (Ajódhjá királya és az Úr Visnu hatodik avatárája) egész tragikus életét, amit ma Rámájanaként, a legelső és legfontosabb költeményként ismerünk.

A krouncsa egy híres aszura neve is, aki az Agasztja Risiről szóló történet negatív főhőse. Agasztja Risi volt az, aki elterjesztette az örök tanítást (szanátana dharma) Dél-Indiában és Indonéziában. A történet azzal kezdődik, hogy Agasztja meglátogatja a Kailása hegyet, hogy egy áldást kapjon az Úr Sivától. Agasztja azt az áldást kéri, hogy egy tírthát (szent fürdőhelyet) hozhasson létre Dél-Indiában. Ebből a célból az Úr folyóvá változtatja Kávérí istennőt, aki éppen akkor szolgálja, és Agasztja vizeskorsójába helyezi, hogy könnyen oda tudja vinni.

Dél-Indiába vezető útja során Agasztja egy nagy hegyet talál, amely az útját állja. Miután többször is megpróbálja megkerülni a hegyet, amit a hegy megakadályoz, mivel áthelyezi magát, Agasztja végül rájön, hogy a hegy igazából a Krouncsa nevű aszura. Krouncsa meg akarja akadályozni Agasztját a szent hely létrehozásában, mert az megnehezítené Krouncsa további garázdálkodását az országrészben.

Agasztja megátkozza az aszurát, hogy örökre maradjon hegy, melyet Krouncsa hegynek neveznek, amíg egy isteni erő fel nem szabadítja. Ez az isteni erő később Szkanda, a háború istene formájában jelenik meg, aki az Úr Siva második fia, és a nyilával kettészeli a hegyet.

Miután Agasztja megtalálja a megfelelő helyet a szent helyhez, kiengedi a vizet az edényéből, és így megszületik a Kávérí folyó. A folyó még manapság is nagyon ismert, és végigfolyik Karnataka államon. Azt mondják, hogy a Risi Ásramja a folyó forrásánál található, a nyugati oldalon. A Kávérít olyan szentnek tartják, hogy még Gangá istennő, a Gangesz folyó istensége is évente egyszer megfürdik benne, hogy megtisztuljon mindazoktól a bűnöktől, amelyeket a benne megfürdők hagynak benne."

Nincsenek megjegyzések: