2013. március 2., szombat

Az ászanák mitológiája

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Negyedik Fejezet

A második sorozat ászanáinak mitológiája

A második sorozat pózai spirituális vagy mitológiai jelentőséggel bíró neveket kaptak, hogy felébresszék az odaadást a jógi szívében. Amikor tanulmányozzuk az egyes pózokhoz kapcsolódó mítoszokat, elmélyítjük a jóga-gyakorlásunkat, és így személyes kapcsolatot fejlesztünk ki az isteni erőkkel és a jóga ősi bölcseivel.

Ebben a fejezetben először el fogom magyarázni a pózok neveinek különböző kategóriáit, és egy táblázatba foglalom őket, amely megmutatja, hogy a második sorozat egyes pózai milyen kategóriába esnek. (Megfigyelhetjük, hogy néhány póz több, mint egy kategóriába esik, ami az indiai mitológia gazdagságát tükrözi, míg sok kifejezésnek több, mint egy jelentése van.) Utána némileg megvilágítom a második sorozat minden egyes ászanájának mitológiai kontextusát.

A pózok kategóriái

A pózok nevei négy kategóriába esnek: az élettelen formákhoz kapcsolódó pózok, az állatokat képviselő pózok, az emberi formákat képviselő pózok, és az isteni formákat képviselő pózok. Minden egyes kategória a saját egyedi guna-kombinációjából alakul ki, az alábbiak szerint. Az első sorozat pózai általában a tama-gunát (tömeg-részecskét) képviselik, a második sorozat ászanái általában a radzsa-gunát (energia-részecske), a haladó sorozat pózai pedig úgy tűnik, a szattva-gunát (intelligencia-részecske).

Az élettelen formákhoz kapcsolódó pózok

Az élettelen formák általában tama-gunából állnak. Az első sorozat ászanáinak java része élettelen formákhoz kapcsolódik, míg a második sorozat (amely huszonhét pózból áll) nyolc olyan ászanát tartalmaz, amely ebbe a kategóriába esik. Ezek közül hét ősi fegyverek formáit képviseli: a kötél (pásászana), amely Jama (a halál ura) és Varuna (az óceán ura) fegyvere; a villám (háromféle vadzsrászana), Indra (a mennyek királya) fegyvere; a vasrúd (parighászana), mely fegyver Hanumán (a majmok istene) használja; és az íj (dhanurászana és pársva-dhanurászana). Csak a vátájanászana (ablak-póz) képvisel olyan élettelen formát, amely nem fegyver.

Megjegyzés: A vátájanászanát sok esetben „ugró ló”-póznak szokták fordítani, ugyanis az eredeti szanszkrit kifejezésben a váta a levegőt jelenti, az ájana pedig utazást, vagyis szó szerinti fordításban „a levegőben utazni”, tehát nem egyértelműen élettelen formára utal, sőt, általában az élőlények szoktak a levegőben utazni, vagyis ugrani, szárnyalni. Persze ha „a levegő utazása” értelemben fordítjuk, akkor helytálló lehet az ablak értelmezés is."

Nincsenek megjegyzések: