2013. március 1., péntek

Chia-chia-chia

A cím úgy hangzik, mintha egy latin táncról szeretnék ma értekezni, ám igazából egy dél-amerikai származású superfoodról lesz szó, a chiáról (azték zsálya), amit mostanában kampányszerűen fogyaszt mindenki, és mi is kipróbáltuk Orsival, pár hete szinte minden nap eszegetjük. Apró, fekete-fehér magok, turmixba, müzlibe, szinte bármibe belekeverhető, pár perc alatt puhára szívja magát a vízben oldódó rosttartalma miatt, ami kifejezetten jó hatású a belekre nézve (csakúgy, mint a lenmag esetében). Ha sima vízbe áztatod fél órára, utána megihatod, mint egy italt, nem is kell rágni. Bármivel ízesíthető, például mandulatejben is nagyon finom. Az ára nem olcsó, mint minden superfoodnak, kilónként 6-8000 Ft között mozog. Ám egy kiló egy egész családnak elég majdnem egy hónapra, hiszen superfoodról van szó, már napi pár deka is nagyon hasznos és laktató.

Nos, akkor nézzük, mit tud ez a csodanövény! (Forrás: Édenkert.hu)

A Salvia columbariae, vagy ismertebb nevén Chia, magyar neve Spanyol zsálya. A növény apró fekete-fehér magja az inkák, maják, aztékok és az amerikai őslakosok értékes élelmiszere volt. A magjának fogyasztása hosszan tartó energiaszint-emelkedést okoz, ezért „indián futóételnek” is nevezték. A zsályafélék családjába tartozik. És csodaszernek tartják. Lássuk, miért!

A Chia szó, azték chian - szóból származtatható, jelentése olajos. A Salvia columbariae törzse rövid, kopasz. Levelei hosszúkásak, tojásdad alakúak. Liláskék virágai júliustól- szeptemberig nyílnak, az apró fekete-fehér magok pedig augusztustól szeptemberig érnek.
A Chia magja csodaszer, mert a magja:

2x annyi proteint tartalmaz, mint bármely más gabonamagnak
5x több kalciumot tartalmaz, mint a tej
2x-több káliumot tartalmaz, mint a banán
3x nagyobb az antioxidáns ereje, mint az áfonyának
3x több vasat tartalmaz, mint a spenót

Ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat. Gazdag niacinban, tartalmaz thiamint, cinket, kálciumot és mangánt.

A chia teljes értékű fehérjeforrás

Tartalmazza szinte az összes esszenciális aminosavat, könnyen emészthető formában. A sportolók és testépítők kiváló táplálékkiegészítője, az állati fehérjefogyasztás részleges kiváltására.

Bőven találhatók benne emésztést segítő rostok. A magok felszívják a vizet, és finom gélt képeznek. A chia rendkívüli antioxidáns hatású.

Felhasználása:

Könnyen tárolható, akár évekig megőrzi ízét, illatát, tápértékét. A chia minden olyan receptben használható, amelyben a lenmag. Az íze kellemes. Könnyen lehet más ételekkel elegyíteni, mert az íze nem hangsúlyos és nem változtatja meg azok zamatát. Kiváló szószokhoz, vajhoz, pudinghoz, shake-hez adva. Növeli az ételek tápértékét. Magja darálva sütemények tésztájához is adható. A csíráztatott magok kiválóak salátákhoz, vagy szendvicsbe. Üdítő ital is készíthető belőle , ha a magokat hideg vízbe áztatjuk. A megpirított magokból nagyon finom pép készíthető, amit még forró állapotában kell vízzel felönteni, majd turmixolni. A levelét - a zsályához hasonlóan - fűszerként használják.

Fogyókúra chia módra

Hatásos és gyors segítség lehet a súlyfelesleg leadásában, mert az ételekhez adva, növeli azok tömegét de a kalóriáját nem. Ezért ha a diétás mennyiségű ételeket dúsítjuk chia maggal, akkor az étel térfogatát megnöveli és jóllakottság érzetet is kelt, valamint tápanyagokban gazdag táplálékhoz juthatunk a használatával.
A chia egyéb előnyei

Növeli az állóképességet, szabályozza a vércukorszintet, gyorsítja az anyagcserét, ezáltal segít a testsúly csökkentésében.

A chia gél lelassítja a szénhidrátok cukorrá történő átalakítását. Az elfogyasztott ételből az emésztés során az energia folyamatosan, egyenletesen szabadul fel, ezért a cukorbetegek számára nagyon értékes táplálékkiegészítő. A chia mag proteinje nem tartalmaz glutént, ezért a gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A chia fogyasztása megakadályozza a kiszáradást, főként a megerőltető tevékenységek alatt. Energiával lát el, és a tápanyagai könnyen beépülnek a szervezetbe. Segít eltávolítani a bélrendszerben felhalmozódott salakanyagokat.

A chia eredményesen alkalmazható

Pajzsmirigy problémák, Cukorbetegség, Hypoglykémia, Gyomorégés, Reflux betegség esetén, valamint a koleszterinszint-csökkentésére. Fertőtlenítő hatású, a láz csillapítására is alkalmas. A magkását borogatásként fertőzésekre alkalmazzák. A magok a szemek tisztítására is használhatók. A szembe rakva, serkenti a könnytermelést, közben a fertőzést, gyulladást is csökkenti.

A továbbiakban még számos superfoodot fogok majd imsertetni, persze a puding próbája az evés, szóval előtte azért ki is próbálom őket! A Chia sok helyen kapható itthon is, a Bio ABC a Múzeum körúton, az Ázsia BT a Vámház körúton, a HerbaHáz, Napos Oldal a legbiztosabb lelőhelyek, de internetről is lehet rendelni.

Nincsenek megjegyzések: