2013. március 20., szerda

Az Ashtanga jóga evolúciója 2. rész

Matthew Sweeney cikkének folytatása:

"Mi az, ami az Ashtangát egyedivé teszi

Az Ashtanga sorozat több szempontból is egyedülálló:


1. Az Ashtanga jóga jelen pillanatban az egyetlen jóga-gyakorlás, ami egyformán fejleszti az erőt és a hajlékonyságot. érdekes, hogy az összes többi ászana-módszer a földön, amennyire én tudom, nem hangsúlyozza egyenlő mértékben az erőt a hajlékonysághoz képest. Általában erősen a hajlékonyság irányába tolódik az egyensúly. Bizonyos esetekben ez helyénvaló lehet (mint például a Jin jóga esetében), de általánosságban véve egyensúlytalanságnak tekintem. Miért fontosabb a hajlékonyság, mint az erő? Nyilvánvalóan nem az. Az egyik a másik nélkül nincs egyensúlyban, fizikailag és mentálisan sem.

2. A másik aspektus, amit az Ashtanga ajánl, és semelyik másik módszer sem, az önálló gyakorlás hangsúlyozása. Egyetlen másik módszer sem hangsúlyozza jobban a gyakorlást - egyes Ashtanga-tanárokkal kapcsolatos kritikáktól eltekintve, amik vagy megalapozottak, vagy nem, 99%-uk gyakorol. Emellett, nagyon nagy elkötelezettséget és tapasztalatot igényel a Mysore stílusú órák vezetése, és még több elkötelezettség és tapasztalat kell ahhoz, hogy ezt jól is tegye valaki. Annyival könnyebb vezetett órát tartani, és az utóbbiak pénzügyileg is jobban megérik.

Mégis, az önálló gyakorlás az egyetlen módszer, ha igazán meditatívvá akarunk válni az ászana-gyakorlásunkban. Miért van az, hogy szinte nincs Iyengar-oktató, aki önálló gyakorlócsoportokat vezet, és oktat bennük, nem csak gyakorol bennük? Ugyanez igaz az általános Vinyásza órákra, a Bikram-jógára, Anuszára-jógára, Hatha-jógára, Sivananda-jógára stb. Az egyéni gyakorlás az előrevezető út!

Indiában is csak néhány hatha-jóga és Iyengar-tanárral találkoztam, akik önálló gyakorló-órákat vezetnek. Mindegyikük a maga módján csodálatosan szakavatott és érett volt, és képesek voltak egy vegyes összetételű csoporttal dolgozni, akik látszólag egymástól függetlenül véletlenszerű ászanákat végeztek. Jóval több szaktudás és önfegyelem szükséges az önálló gyakorló-óra megtartásához, mint egy vezetett óráéhoz. Ahhoz, hogy valóban jól is oktassuk az önálló gyakorlást, sokkal több együttérzés is kell.

3. Gyakran úgy tűnik, hogy az Ashtanga-jóga hamarabb hozza a fizikai eredményeket, mint más módszerek. A hajlékonyság és az erő közötti egyensúly, valamint a heti 5-6 nap önálló gyakorlás miatt az Ashtanga átalakítja a fizikai testet. Ne feledjük, hogy bizonyos szempontból az eredmények negatívak is lehetnek - például a fizikai könnyedség túlhangsúlyozása, a súlycsökkenés és a mentális merevség. Csupán az, hogy fizikailag hajlékony valaki, még nem teszi rugalmassá a személyiségét is!

Az az egyszerű tény, hogy az Ashtanga kötött sorozatait alkalmazva, bár több fegyelemre van szükség, de az eredmény is meghatározható. A fix sorozatok és az elkötelezett egyéni gyakorlás nélkül a testi eredmények és az elme fókusza is általában korlátozott lesz. Egy fix sorozat alapvető előnye az, hogy őszinte helyzetben tartja a gyakorlót. Kénytelenek vagyunk végrehajtani azokat a pózokat is, amelyek nehezek vagy problémásak, ahelyett hogy elkerülnénk őket, vagy csak azokat végeznénk, amelyeket kedvelünk, vagy amelyek kellemesek. A probléma viszont az, hogy ha túl szigorúan ragaszkodunk hozzá, akkor belekényszerítjük magunkat egy pózba, ami sérülést okoz. A nehéz vagy problémás pózok elkerülése gyakori hiba, különösen az olyan jóga-stílusokban, amelyek nem dolgoznak fix sorozatokkal. A kezdő és haladó gyakorlók is beleeshetnek ebbe a csapdába, ami ahhoz vezet, hogy fejlesztjük az erősségeinket, és elkerüljük a gyengeségeinket, ami pedig további egyensúlyzavarhoz vezet, ahelyett, hogy csökkentené azt.

4. Igazítások. úgy gondolom, hogy az egyik legnagyobb képesség, amivel a legtöbb Ashtanga-oktató rendelkezik, a gyakorlás átadása a kezein keresztül. A legtöbb Ashtanga-oktató kiválóan igazít, bár vannak, akik túl gyakran vagy túl erősen igazítanak. Itt is igaz az, hogy ha túl szigorúan alkalmazzuk, az sérüléshez vezethet. Ez egy olyan terület, amiről azt gondolom, hogy hiányzik a legtöbb más rendszerből, Bár ennek az egyik oka talán a vezetett órák miatt van, az önálló gyakorlás helyett: könnyebb egy Mysore órán igazítani, mert több időnk van megfigyelni a gyakorlókat, mint amikor végig kell beszélni az egész órát.

5. A holdnapok követése. Az Ashtanga-jóga tulajdonképpen az egyetlen rendszer, amit ismerek, amely figyelembe veszi a holdciklusokat, és megtanít arra, hogy odafigyeljünk a holdfázisokra és arra, ahogyan a testünkre hatnak."

(folyt. köv.)

Nincsenek megjegyzések: