2013. március 16., szombat

A pásászana mitológiája

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Az ászana-nevek mitológiája

Pásászana (kötélpóz)

A „pása” szanszkrit kifejezés azt jelenti, hogy kötél, vagy hurok. A hurok itt a karok helyzetére utal, amelyeket úgy hurkolunk a lábaink köré, mint egy kötelet. A Pása az Úr Siva ezer neve közül is az egyik, akit Pásajénak, vagyis a „Kötelet tartó Úrnak” is neveznek. A Hatha-jóga Pradípiká szerint az Úr Siva (ebben az esetben Ádináthának, vagyis „Elsődleges Mesternek” nevezik) volt az, aki először tanította a jógát. Mi lehetne megfelelőbb, mint hogy a második sorozatot a holddal ékesített Úrnak szóló tiszteletadással kezdjük, akit a jóga szerzőjének tartanak?

A „pása” kifejezés a szanszkrit „pas” tőből származik, ami azt jelenti, hogy „megkötni”. A tizenkilencedi századi amerikai nyelvész, William Dwight Whitney szerint, A pas tőhöz a pasu főnévből is eljuthatunk, amely szintén az Úr Siva ezer nevének egyike. Monier Monier-Williams, a tizenkilencedik századi nyelvész, aki az egyik legszélesebb körben használt szanszkrit-angol szótárat állította össze, a pasu szót „állat”-nak fordítja, de rámutat, hogy a kifejezés olyan emberi lényekre is vonatkozhat derogatív módon, akik spirituálisan fejletlenek. Elmagyarázza, hogy a Pasupaták (Siva imádóinak egyik régi iskolája) a pasu kifejezést az egyéni tudatra vagy önvalóra értelmezték, ellentétben a Legfelsőbb Lény tudatával. Az emberi lényeket pasunak (vadállatnak) nevezték, mert általában bele vannak süppedve a feltételekhez kötött létbe, és nem tudatosak magasabb rendű természetükről. A Pasupaták úgy tartották, hogy azok, akik nem fejlődnek a feltételekhez kötött állapotból, még mindig „állatnak” tekinthetők spirituális szempontból.

A Pasupaták Pasupatinak nevezték a Legfelsőbb Lényt, amit általában „Az állatok ura”-ként fordítanak. Az úgynevezett Pasupati-pecsétnyomó, az a terrakotta pecsétnyomó, amit az Indus-Szaraszvatí civilizációhoz kapcsolódó lelőhelyen találtak, a legrégebbi ismert régészeti emlék a jógáról. A pecsétnyomón egy bikafejű itifallikus figura látható, aki sziddhászanában ül, és állatok veszik körül. Úgy tekintik, hogy a faragás az Úr Sivát ábrázolja, a bikafej pedig a váhanáját (járművét), Nandi bikát.

Katmanduban, Nepálban még ma is létezik egy Pasupati-Nath nevű ősi Siva-templom. Egyesek a pasupatizmust tartják a föld legrégibb vallásának. Bár általában úgy tekintik, hogy ez a vallás kihalt, még ma is vannak szádhuk Indiában, akik Pasupatának tekintik magukat.

A Mahábháratában számos utalást találunk a pasupata kifejezésre. A Pasupata egy melléknév, ami azt jelenti: „Pasupatához (az Úr Sivához) tartozó”. Ugyanakkor az Úr legveszélyesebb fegyverének is a neve, amit Pasupata rakétának is neveznek, és egy olyan nyíl, amellyel az Úr elpusztította a démonok három légivárát, a Tripurát.

A puránák leírása szerint ez a legpusztítóbb az összes rakéta közül, és az Úr Visnu (A Legfelsőbb, mint fenntartó) a szára, Agni (A Legfelsőbb, mint a tűz) a hegye, és Váju (a Legfelsőbb, mint szél) a tolla. A Szkanda Purána szerint a Pasupata rakéta Rishi Dadicha gerincéből készült, akinek koponyájából a Vadzsra, az Úr Indra villámfegyvere is készült.

A Mahábháratában Ardzsúna rájön, hogy szüksége lesz erre as fegyverre, ha vissza akarja hódítani bátyja birodalmát. Lemondásokat végzett az erdőben, és végül áldásként megkapta a Pasupata rakétát az Úr Sivától.

Hasonlóképpen, a második sorozat első pózának végrehajtását úgy kell látni (ha a gyakorló odaadó természetű), mint áldáskérést a háromágú szigonyt hordozó Úrtól (Sivától). A kért áldás általában a halhatatlanság, de nem a test halhatatlansága, hanem az, hogy felismerjük önmagunkat tudatként, ami örök, megteremtetlen és ezért halhatatlan. Az Úr Siva a határtalan tudat megtestesülése.

A pásászana azt a kötelet is szimbolizálja, amit az Úr a jógi köré dob, hogy kimentse Jama, a Halál Ura fogai közül. Az Úr Varunán kívül az Úr Jama a kötél másik híres hordozója. Úgy tartják, hogy a halál pillanatában veti ki a hurkát, hogy elragadja az eltávozó lelkét."

Nincsenek megjegyzések: