2013. március 4., hétfő

Az egészség négy alappillére

Az egészség olyan, mint egy négylábú asztal. Ha mind a négy lába ép, akkor stabilan áll, ha csak három, akkor már elkezd billegni. Két lábon álló asztalt pedig nemigen láttunk, szóval ha egynél több sérül, akkor már csak félegészségről beszélhetünk. Lássuk is akkor, hogy mi ez a négy láb?

1. Egészséges táplálkozás
2. Rendszeres testmozgás, jóga
3. Megfelelő pihenés, alvás
4. Stresszmentes életmód

Akik eleget olvasták a posztjaimat, azok bizonyára már odafigyelnek az étkezésükre, esetleg vegetáriánusok is, de legalábbis a feldolgozott élelmiszereket minél kisebb mennyiségben fogyasztják, szemben a természetes, friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, superfoodokkal. Az egészséges táplálkozásba részint beletartozónak tekinthetjük a káros szenvedélyektől (alkohol, nikotin, koffein, drogok) való tartózkodást is, mely szintén az egészséges életmód elengedhetetlen része.

A rendszeres testmozgás szintén elengedhetetlen, hiszen a szervezetünk csak akkor képes csúcsformában maradni, a megköveteljük tőle a megfelelő fizikai vagy sportteljesítményt. Főleg a mai, mozgáshiányos életmód mellett, fontos, hogy legalább napi egy-két óra aktív testmozgást végezzünk. Ám a jóga még azok számára is nagyon fontos, akik esetleg nehéz fizikai vagy mezőgazdasági munkát végeznek, hiszen az ízületek és a gerinc egészségét, az izomzat hajlékonyságát, rugalmasságát a jógával tudjuk megőrizni, és így idősebb korunkban is fiatalosak tudunk maradni.

Nos, én magam is évek óta sok erőfeszítést teszek az első két pont gyakorlása terén. A harmadik pont azonban, vagyis a pihenés, néha elmarad. Nem sok értelme van erőltetni az edzést, ha az ember nem tudja megfelelően kipihenni magát, mivel ilyenkor az izmok, a szövetek és az idegrendszer nem kapja meg a lehetőséget a regenerációra, és hosszabb távon kimerítjük, ami sérülésekhez, túledzettséghez, mentális és fizikai stresszhez vezet. Szóval néha jobb választás a pihenés, mint a kényszeres edzés fáradtan.

A stressz is fontos tényező, ami gyakorlatilag még akkor is elősegítheti a betegségek kialakulását, ha az előző három elemre odafigyelünk. Persze egy stresszes ember általában pihenni sem tud rendesen, így a kialvatlanság és a mentális, érzelmi, idegi feszültség összeadódik, és meggyengíti az immunrendszerünket, a termékenységünket, a sportteljesítményünket, és csökkenti a boldogságérzetünket. 

A jógában sok stresszkezelő technika ismert, például a pránájáma, vagy a meditáció. Ezek célja azonban nem csak az, hogy megszüntessük a bennünk kialakult feszültséget, hanem az is, hogy megtanuljuk kezelni, azaz olyan értékrendet, gondolkodásmódot, jellemvonásokat alakítsunk ki magunkban, melyek által "immunisak" leszünk a stresszorokra, illetve életmódunkban kerüljük ezek megjelenését az életükben, vagyis nem is adunk lehetőséget nekik, hogy hassanak ránk. 

Az asztal stabilan áll, ha mind a négy lába ép, viszont nem sok örömöt okoz, ha üres. Szóval az egészség önmagában nem elég a boldogsághoz, bár szerintem elengedhetetlen része. Az életünket tartalommal kell megtölteni, pozitív érzelmekkel, életcélokkal, ideálokkal, és olyan kapcsolatokkal, amelyekben őszintén meg tudjuk osztani a szeretetet másokkal. A modern világ sokkal inkább ösztönzi az embereket a magányra és az elszigeteltségre, mint az őszinte, szeretetteljes kapcsolatokra. De ez már egy másik téma, és bár ebben is segíthet a jóga, nem olyan könnyű kifejleszteni az igényt az őszinte kapcsolatokra, és  meg is hozni az áldozatot azért, hogy részei legyünk az ilyen kapcsolatoknak. Addig vizsgálgassátok az előző négy pontot, és mérjétek fel, mennyire stabil lábakon áll az egészségetek. 


Nincsenek megjegyzések: