2013. április 6., szombat

Az ustrászana mitológiája

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Ustrászana (tevepóz)

Az ustra szó tevét jelent. Ebben a pózban homorítjuk a hátat, és így a test kerek formát vesz fel, mint a teve púpja. A Szkanda Purána metaforikusan használja az ustra szót, a tevéhez hasonló tulajdonságokra utalva. A szentírások hallgatóit aszerint kategorizálja, hogy mennyi hasznot merítenek ebből a tevékenységből. Először is vannak a magasabb és alacsonyabb kategóriába tartozók; ezeket pedig még további alkategóriákra bontja. Az ustra az alsóbb kategóriák egyike. Ahogyan a teve a keserű gyümölcsöket keresi, és kerüli az édes dolgokat, ugyanígy az ustra típusú hallgatók nem veszik észre a szentírások édes és örömteli vonatkozásait,és helyette a keserű részeire koncentrálnak.

A Harivamsa Purána említést tesz egy Ustra nevű aszuráról. Ustra részt vett egy hősi csatában a démonok és a mennyei lények között. A démonok százfejű királyának, Kálanéminek volt a követője, aki csak azután halt meg, hogy a Legfelsőbb Lény Visnu formájában levágta a karjait és a fejeit tüzes Szudarsana korongjával.

A következő történet a Katha Szarit Szagarából való. Egy vadászat alkalmával Puskaráksa király megpillantott egy tevét, amely éppen egy szerelmi nászban összefonódott kígyópárt készült felfalni (a két összecsavarodott kígyó gyakran a két nádíra, az ídára és a pingalára utaló hasonlat). A kígyókat megsajnálva (Válmiki Risihez hasonlóan, aki a krouncsa madarakat sajnálta meg), kilőtt egy nyilat a tevére. A teve azon nyomban átváltozott vidyádharává (a mennyei lények alsóbb kategóriája, akiket gyakran a gandharvákkal és jaksákkal együtt említenek). A király meglepve kérdezte a vidjádharát, hogyan került egy teve testébe. A vidjádhara elmesélte, hogy éppen egy bölcs kunyhója fölött repült, amikor észrevette a gyönyörű Vinajavatít, akit a bölcs kislányként talált az erdőben, és felnevelte. A vidjádharát elöntötte a vágy, és alászállt, hogy erőnek erejével elragadja Vinajavatít. Ekkor megjelent a bölcs, mostohalánya kiáltozását hallva, és megátkozta a vidjádharát, hogy egy csúf teve testében éljen, amíg egy király fel nem szabadítja, aki Vinajavatí férje lesz (a történet számos csavarral folytatódik, de több teve nem szerepel benne)."

Nincsenek megjegyzések: