2013. április 7., vasárnap

Indra és a villám-fegyver

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Laghu-vadzsrászana (kis villámpóz)
Szúpta vadzsrászana (fekvő villámpóz)
és Szúpta-úrdhva-páda-vadzsrászana (fekvő villámpóz eyg lábbal felfelé)

A vadzsra szó jelentése: „kemény, erős, ellenálló, áthatolhatatlan”. Patandzsali a vadzsra szót a jógik testének tulajdonságaként írja le (Jóga-szútra 3.46.) Azt mondja, hogy a szamjama, vagyis az objektív szamádhi egyik formája által gyémántkeménységű testre tehetünk szert.

A mitológiai vadzsra a villám, az Úr Indra fegyvere. A következő történet a vadzsráról az egyik legrégibb indiai történet, amit a Rig-véda említ. Az Úr Indra nagyon büszke lett arra, hogy a mennyek királya volt. A trónján ült, és táncosok, zenészek, mennyei nimfák és a többi déva ezrei szolgálták, amikor a tanítója, Brihaszpati belépett a trónterembe. Indra annyira nagyra tartotta önmagát, hogy nem tartotta szükségesnek felállni és leborulni guruja előtt. Brihaszpati csak ránézett a büszkeségtől dagadó Indrára, és elment. Miután Brihaszpati elment, Indra rájött, hogy bajban van, mert nem lesz képes legyőzni a a démonok hadseregét a tanára segítsége nélkül. Kereste a mesterét, hogy bocsánatot kérjen tőle, de nem tudta megtalálni, mivel Brihaszpati láthatatlanná tette magát.

Indra, akinek új gurura volt szüksége, Visvarúpa, Tvashtri fiának szolgálatait választotta, Miután kezdetben rituálékat és áldozatokat mutatott be, melyekkel segített Indrának távol tartani a démonokat (aszurákat), összevesztek, és Indra megölte Visvarúpát. Visvarúpa apja, Tvashtri úgy döntött, hogy megbosszulja fia halálát, és egy erőteljes rituálét hajtott végre. Az áldozati tűzből egy halhatatlan démon született, akinek láttára összerezzentek a világok. Vritrának nevezték. Vritra félelmetes üvöltést hallatva és szigonyát rázva, a következő szavakkal ugrott ki az áldozati tűzből: „Mi az utasításod?”, mire Tvashtri azt válaszolta: „Menj és öld meg Indrát!”

Vritra félelmetes démonokból álló hadsereget gyűjtött össze, akikkel együtt legyőzte az Indra vezette dévákat. Megalázta Indrát, aki rádöbbent, hogy az összes fegyvere lepattan Vritra testéről, és nem tud áthatolni a bőrén. Ezután Indra menedéket vett az Úr Brahmánál, és megtudta tőle, hogy csak a Dadhicsa Rishi gyémántkemény csontjaiból készült fegyver tudja megülni Vritrát, mivel Dadhicsa teste a világ esszenciájából állt.

Dadhicsa Bhrigu Rishi fia volt, és a Szaraszvatí folyó partján volt az ásramja. Dadhicsa volt azon néhány erényes bölcs egyike, akik felszólalkoztak, amikor Daksha megsértette az Úr Sivát az áldozata során. A dévák elmentek Dadhicsa ásramjába, és azt látták, hogy macskák és egerek,oroszlánok és elefántok, mongúzok és kígyók békésen játszottak egymás mellett, mivel minden támadó szándékukat elveszítették a nagy bölcs jelenlétében. (Patandzsali azt írja le, hogy az ilyen békés együttélés a jóga-gyakorlás eredménye – Jóga-szútra 2.35.). Dadhicsa a következő szavakkal üdvözölte a dévákat: „Bármiért is jöttetek, meg fogjátok kapni.” A dévák elmagyarázták a helyzetet, és megkérték Dadhicsát, hogy áldozza fel testét a világ java érdekében. Dadhicsa, mivel valódi szent volt, cseppet sem habozott. Magához hívta közeli hozzátartozóit, és elmondta, mire készül. Utána a dévák jelenlétében intenzív szamádhiba merült, elhagyta a testét, és elérte a Brahmant (a határtalan tudatot).

Utána a dévák különböző fegyvereket készítettek a Rishi kemény csontjaiból. A vadzsra Dadhicsa gerincéből készült, a Brahma sírsa asztra nevű, rendkívül destruktív mennyei fegyver („Brahmá feje” - rakéta) a koponyájából; a többi csontjából pedig más és más, szörnyű fegyvereket készítettek; az inaiból csinálták Varuna, az óceánok ura és Jama, a halál ura köteleit.

Ezek után a dévák, Indra vezetésével hatalmas hadsereget gyűjtöttek össze, és megtámadták az aszurákat. A Vritra vezette aszurák gyorsan megjelentek, és akkora csata kerekedett, hogy a három világ beleremegett. Miután mindkét oldalon sok áldozat elesett, a mennyek Ura (Indra) megütközött a csatamezőn az aszurák vezetőjével, a félelmetes Vritrával. Indra számos fegyverrel támadta Vritrát, de úgy tűnt, mintha mindegyik lepattanna a testéről. Még a hatalmas vadzsra sem tudott áthatolni a bőrén. Miután a csata már hosszú ideje tartott, Vritra ásított egyet. Ekkor Indra kilőtte a vadzsrát, amely nyitott száján keresztül behatolt Vritra testébe, és félbevágta."

Nincsenek megjegyzések: