2013. április 14., vasárnap

A jóga eredete

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Kapóta hazatért és jó sokat meditált. Szamádhi közben meglátta, hogy Tárávatí és Csandrasékhara nem más, mint Párvatí és Siva, és ettől kezdve a feleségeként tisztelte Csidrangadát.

Amikor Tárávatí egyik nap az Úr Sivát imádta, annyira belefeledkezett, hogy már nem tudta a férjétől különbözőnek tekinteni, aki a valóságban csupán az Úr Siva kiterjedése volt. Ezután Siva megjelent feleségével, Párvatíval együtt. Siva felöltötte egy szörnyű Kápálika formáját, és megerőszakolta Tárávatít. Ezután azonnal megszülte két majomfejű fiát. Siva és Párvatí utána megmutatta valódi azonosságát Tárávatínak. Amikor Csandrasékhara visszatért, mindketten misztikus élményben részesültek, amelyben Sivának és Saktinak, az univerzum apjának és anyjának látták magukat.

A történet fontos tanulsággal szolgál. Az Úr Siva nem habozik, hogy elfogadjon és beteljesítsen egy átkot, amit képes lenne visszaverni. Miért cselekszik így? Azért teszi, hogy bizonyos eredményeket elérjen. Vegyük észre, hogy az átok beteljesítésének folyamata során a következők történnek: Tárávatí és Csandrasékhara apjai, akik előzőleg gyermektelenek voltak, gyermekre tettek szert Párvatí és Siva áldásából, Kapota bölcs, aki letér az erény útjáról, hogy meggyalázzon egy nőt, megtanul úgy értékelni minden nőt, mint Párvatít, a kozmikus anyát. Tárávatí megtanulja, hogy nem tudja megoldani a problémáját azzal, hogy a húgára hárítja; Csandrasékhara és Tárávatí pedig megértik, hogy a kozmikus pár, Siva és Párvatí képviselői. A mese hallgatója pedig megérti, hogy minden emberpár találkozása nem más, mint a kozmikus apa és anya, Siva és Párvatí (vagy Sakti) egyesülésének megnyilvánulása.

A jóga eredete

A Legfelsőbb Lényt az Úr Siva formájában a jóga szerzőjeként tisztelik (a Mahábháratában az Úr Sivát Jógésvarának, a jóga Urának nevezik), mert a jóga keletkezésével kapcsolatos számos mítosz a közte, és Umá Párvatí (akit néha Saktinak is neveznek), az univerzum anyja közötti párbeszéddel kezdődik. Egy alkalommal, amikor az Úr éppen tanított, Ananta, a végtelenség kígyója elrejtőzött a közelben, és kihallgatta a titkos tanítást. (Persze Ananta ugyanannak a Legfelsőbb Lénynek egy másik aspektusa, aki az örök tanítás terjesztése érdekében nyilvánul meg). Miután már eleget hallott, Ananta megpróbált észrevétlenül elosonni, De Siva leleplezte, mivel végig tudatában volt jelenlétének. Tiltott tette miatt arra ítélte Anantát, hogy át kell adnia ezt a titkos tanítást (a jógát) az emberi lényeknek. Ekkor Ananta, az ezerfejű mennyei kobra, elment a legközelebbi emberlakta településre újdonsült szerepében, mint a jóga nagykövete. Az indiai falusiak azonban, akik még egy normális, egyfejű kobra megjelenésének sem örültek, egy ezerfejűről nem is beszélve, kövekkel dobálták meg Anantát. Ananta visszatért az Úr Sivához tanácsért, az Úr pedig azt ajánlotta, hogy öltsön emberi alakot. Miután ezt megtette, sikeresen átadta a jóga tudományát az emberiségnek. Erre az esetre még ma is emlékezünk az Ashtanga vinyásza gyakorlás nyitó imájának második versszakában,amely ezt mondja: ábáhu purusákáram - „neki, aki a karjaitól felfelé emberi formát öltött”, valamint azt, hogy szahaszra-siraszam svétam - „akinek ezer fehér feje van”. Ezzel elismerjük azt a tényt, hogy Ananta, a végtelenség ezerfejű kígyója emberi formát öltött, és Patandzsalinak nevezték. Ennek emlékére Patandzsalit emberi felsőtesttel és kígyó altesttel szokták ábrázolni."   

Nincsenek megjegyzések: