2013. április 12., péntek

Rekviem a karnitinért

Nemrégiben jelent meg a hvg.hu-n az a kutatás, amely szerint a vörös húsokban található L-karnitin a felelős az érszűkület kialakulásáért. A kutatási eredményeket persze azonnal kétkedéssel fogadta a közvélemény, főleg azok, akik a nagy mennyiségű vörös hús fogyasztása mellett előszeretettel használnak L-karnitin tartamú étrendkiegészítőket is, amelyeknek általában fogyást elősegítő hatást tulajdonítanak. 

Érdemes végigolvasni a hvg.hu cikkét, mert arról is ír, hogy a vegetáriánusok és a húsevők gyomrában teljesen más baktériumok vannak, ráadásul az utóbbiak gyomra a magas karnitin-bevitel mellett jobban át is alakítja azt TMAO-vá, ami károsítja az érfalat. Szóval a paleo táplálkozásnak annyi, bármennyire és erőlködtek, hogy bebizonyítsák, mennyire káros a gabona és a hüvelyes, a hús az még inkább rizikós.

Nos, érdemes tisztán látni a kérdésben. Az elkötelezett szakértők szerint is a karnitin legfeljebb 1-2-3 %-os testzsír-csökkenéshez vezet, és a komolyabb fogyókúrázók azért ennél durvább szereket szoktak szedni, amelyek természetesen szintén nem egészségesek. Mielőtt azonban erre kitérnék, maradjunk még egy pillanatig a karnitin mellett, ha valaki még mindig úgy gondolja, hogy megéri a kockázat, és szeretné tovább fogyasztani, akár étrendkiegészítőben, akár húsokkal.

Ilyenkor az emberek mindig azt hozzák fel, hogy a kutatási eredmények midnig változnak, és valószínűleg valakinek megérte ezt az eredményt kihozni. Nos, ebben az esetben eléggé valószínűtlen a lobbizás ténye, mivel mind a húsiparnak, mind a táplálékkiegészítő-iparnak inkább az érte volna meg, ha a karnitin ártalmatlanságát és hatásosságát sikerül bizonyítani. 

A fitnesz-táplálékkiegészítők iparága ugyanis már-már a gyógyszeriparhoz hasonló lobbivá nőtte ki magát. A gyógyszeripar kiindulási pontja ugyanis az volt, hogy számtalan beteg ember van, ez pedig hatalmas felvevőpiacot jelent, így a tudományosság látszatát keltve elkezdték ontani a szintetikus gyógyszereket, a természetes gyógymódokat kiszorítva a köztudatból. A fitnesz-ipar közönsége látványos eredményekre vágyik: izmos,szálkás test, gyors izom-és teljesítménynövekedés, hatékony zsírégetés, gyors regeneráció, a fáradtság elűzése. Így hát a legtöbb fitnesz-őrült párhuzamosan használja az izomnövekedés-fokozókat a zsírégetőkkel, de a zsírégető kapszulák piaca talán még nagyobb, mert azokra is rá lehet őket beszélni, akik edzés nélkül akarják elérni a fogyást.

Ne gondoljuk tehát, hogy a legöbb fitnesz-étrendkiegészítő egészséges és biztonságos. Ez csak a reklám, és ha az ember nincs észnél, akkor a borsos áruk mellett még az egészségével is fizet. Számtalanszor elmondtam már, hogy nem a csodakapszulákban kell bízni, hanem a megfelelő edzés- és sportmennyiségben, valamint az egészséges táplálkozásban. Soha senki nem bizonyította be, hogy a zöldség és a gyümölcs egészségtelen, és nem is fogja, mert valójában nélkülük meghalnánk. A csökkentett szénhidrát-bevitel, valamint a biológiailag teljes ételek hangsúlyozása, megfelelő edzésmennyiséggel kiegészítve szinte mindenkinél működik. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenkinek egyforma az anyagcseréje, a tápanyagszükségelete vagy a mozgásigénye. Sőt, én a testsúly-problémákkal kapcsolatban egyre fontosabbnak látom a pszichológiai tényezőket,  ezekkel csak azért foglalkoznak kevesebbet a szakemberek, mert sokkal nehezebb megoldani őket, mint az életmódon változtatni.

A jó hír azonban az, hogy a természetes étrend és az örömteli mozgás, főleg a jóga az érzelmi és hormonális működésünket is optimalizálja, így az életmódváltás valójában elősegíti a szemléletváltást is.

Most pedig még egy záróakkord a foyasztókapszulákról, csak hogy az összes szöget beverjük a koporsójukba. Két évvel ezelőtt én ís úgy találtam, hogy zsírégetésre lenne szükségem, és bár kiiktattam az étrendemből a fölös szénhidrátokat, és eleget edzettem is, türelmetlen voltam, így berendeltem egy doboz Hellburner kapszulát, amit mindmáig az egyik leghatékonyabb szernek tartok egyébként, attól eltekintve, hogy egészségesnek nem mondanám. 2-3 hónap alatt le is adtam 11 kilót, bár a kaszulát csak kb másfél hónapig szedtem. Ez egy termogenetikus kapszula, tele koffeinnel meg a sejtek biológiai égését fokozó cuccokkal, emellett azonban elnyomja az ember étvágyát. Szó szerint csak a felét bírtam megenni annak, amit egyébkét szoktam, és a hatás még a szedés befejezése után is kitartott vagy két hónapig. Sokak elmondása szerint csont és bőr voltam, 4-5%-os testzsírral, 171 centimhez képest 61 kilósan. Mai fejjel már nem szedném be, mert tudom, hogy anélkül is el lehet érni az ideális testalkatot. 

A legtöbb zsírégető kapszula vagy a szívet terheli a termognezis által, vagy az emésztőrendszert azáltal, hogy megakadályozza az elfogyasztott zsírok lebomlását, vagy mindkettőt egyszerre. A karnitin sem kivétel. Az izomnövekedést serkentő kapszulákkal ugyanez a helyzet, én személy szerint csakis a superfoodokban, a rendszeres edzésben és a természetes ételekben hiszek. 

Vegyünk egy példát, a koffeint. A koffein az egyik legagresszívabb anyag, és akkor a legkárosabb, ha energiaital, kávé vagy fekete tea formájában visszük be a szervezetbe. Ráadásul mindhárommal együtt cukrot is szoktunk bevinni, vagy ami még károsabb, valamilyen szintetikus édesítőszert. És amikor elkezdünk hízni tőle, akkor ugye a fogysztókapszula a megoldás. Ha úgy érezzük, hogy mindenáron koffeinra van szükségünk, akkor érdemes zöld teára váltani, esetleg mate-ra vagy guaranára. A zöld teák közül a matcha zöld tea az egyik legjobb, 8-10 órán keresztül tart az élénkítő hatása, és nagyon lassan szívódik fel belőle a koffein. A mate nem is koffeint tartalmaz, hanem másfajta alkaloidokat, a guarana hatása nem annyira elnyújtott, mint a matcháé, de az sem okoz olyan mértékű függőséget, mint a kávé vagy a tea.

Szóval érdemes meggondolni, hogy megéri-e kockáztatni az egészségünket azért, hogy átmenetileg feldobottak legyünk, vagy jól nézzünk ki, vagy pedig a tudatos életmód rögösebb, de hálásabb, akaraterőt edző útjára lépünk. Nekem is minden nap meg kell győznöm magamat, hogy nekikezdjek az edzésnek, és ráálljak a jógamatracra. De megéri, mert az életben mindenért meg kell küzdeni, és az válik leginkább a pótszerek és függőségek rabjává, aki nem szembenéz a kihívásokkal, hanem nemekül előlük, és mindig a legkönnyebb utat keresi. Nincs könnyű út, vagy ha van, akkor nem vezet sehová. Go hard or… (másik opció nincs!)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Gauranga, ez érdekele engem is, hogy hogy lehet elérni az ideális testsúlyt. A paleo kis ideig működött nálam, de utána visszajött a leadott súly.

Gauranga Das írta...

Én jelen pillanatban a vegán étrenddel kísérletezem, ez elég jól működik még úgy is, hogy most begipszelt kézzel nem tudok olyan intenzíven edzeni. Koncentrálj a zöldségre és a gyümölcsre, a keményítőtartalmú ételekből pedig fogyassz minimálisat! Olvasd el az eddigi blogjaimat erről, sok hasznos infó van bennük.