2013. július 6., szombat

Anatómia és második sorozat

Újabb részklet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"A második sorozat pózainak anatómiai fókusza

Anatómiai szinten az első sorozat a hamstringek nyújtására, a csípőízületek nyitására és a bandhák megszilárdítására fókuszál. A második sorozat kiterjeszti ezt a fókuszt a gerincre, az SI (szakroiliakális) ízületre, és a vállízületekre, miközben megkülönböztetett figyelmet fordít a csípőízületekre.

Emlékezzünk vissza a második sorozat áttekintésére a bevezetésből! Ott megjegyeztük, hogy a második sorozatot alkotó hét, jól elkülöníthető sorozatból három alkotja a sorozat magját, míg a maradék az „összekötő szövet”, amely összetartja ezeket az alapvető egységeket. Ez a három alapvető egység a hátrahajlító sorozat (nyolc póz), a láb-a-nyak-mögött sorozat (három póz) és a kartámasz-sorozat (négy póz). A hátrahajlítások azok a pózok, amelyek elsősorban a gerincet és az SI-ízületet dolgoztatják meg; a láb-a-nyak-mögötti pózok tovább nyitják a csípőízületet (miközben az SI-ízületre is hatnak); a kartámaszok pedig a vállízületekre hatnak.

Ez a három alapsorozat, vagy téma határozza meg elsődlegesen a második sorozat hatását – a nádík tisztítását. Ha valaki elsajátítja a pózok e három csoportját, akkor élvezheti e sorozat hatásait. A három téma egyike sem könnyű, és a tanulók néha annyira lelkesen akarnak haladni, hogy már akkor is megpróbálkoznak velük, amikor még nem eléggé felkészültek. Érdemes hallgatni a tanárunk tanácsára, és megérteni a fejezet hátralévő részében található információt, ami nagy segítségünkre lehet a pózok helyes végrehajtásának elsajátításában. A fejezet hátralévő részében sorrendben áttekintem a test négy fő részét – a gerincet (különösen annak mellkasi részét), az SI-ízületet, a csípőízületet és a vállízületet – melyek a második sorozat alap-pózainak fókuszában vannak. Elmagyarázom mindegyik testrész szerkezetét, és működését, különösen arra az információra koncentrálva, ami hasznos a pózok helyes gyakorlása, a sérülések elkerülése és a meglévő sérülések kezelése szempontjából. A következő táblázat megmutatja, hogy a második sorozat egyes pózai melyik testrészre fókuszálnak.

Póz témája     Testrészek           Kapcsolódó pózok
Csavarás         Gerinc, SI-ízület    Pásászana, Bharadvádzsászana, Ardha-
                                                 matszjéndrászana, Szúpta-úrdhva-páda-
                                                 vadzsrászana

Előrehajlítás   Lábak, gerinc       Krouncsászana, Parighászana, Tittibhászana

Hátrahajlítás   Gerinc, SI-ízület  Salabhászana, Bhékászana, Dhanurászana,
                                               Pársva-dhanurászana, Ustrászana, Laghu-
                                               vadzsrászana, Kapótászana, Szúpta-
                                               vadzsrászana

Láb a nyak      Csípő, SI-ízület   Ékapáda-sírsászana, Dvipada-sírsászana, Jóga-
mögött           gerinc                nidrászana

Kartámasz       Vállízület, gerinc Pincsha-majúrászana, Karandavászana,
                                                Majúrászana, Nakrászana
"

Nincsenek megjegyzések: