2013. július 8., hétfő

Nyári italok

Ilyenkor nyáron, a nagy melegben, főleg ha az ember sportol vagy hot jógára megy, és sokat izzad, kiemelkedően fontos a folyadékpótlás. A palackozott ásványvíz vagy szűrt víz persze jó megoldás, de ha az ember ízre vágyik, akkor inkább érdemes elkerülni a cukrozott szénsavas üdítőket vagy az energiaitalokat, és természetesebb megoldásokat választani helyettük. Az alábbiakban bemutatok néhány verziót, melyek szabadon variálhatók az ízlésnek és igényeknek megfelelően.

Reggeli "Energy Drink"

1 teáskanál matcha zöld tea
fél vagy egy citrom leve
1 ampulla ginzeng-kivonat

Facsarjuk ki a citromot, majd keverjük bele a többit (a ginzeng elhagyható, ha valaki nem szereti az ízét). Öntsük fel vízzel vagy ásványvízzel, és reggeli kávé, tea, energiaital helyett máris kész a természetes, null-kalóriás alternatíva!

Ginger-lemon

1 diónyi friss gyömbér, megpucolva, felvágva
fél vagy egy citrom leve
csipetnyi fahéj vagy szegfűszeg, esetleg vaniliarúd
jégkocka és édesítőszer ízlés szerint

A gyömbérdarabokat és a kifacsart citromlevet tegyük turmixgépbe a jéggel és a fűszerekkel, édesítővel. Turmixoljuk jól össze, majd öntsük fel vízzel ízlés szerint. A gyömbérre azt mondják, hogy hevítő hatású növény, de így frissen mág nyáron is kellemesen üdítő hatású, és minden gyógyhatását élvezhetjük anélkül, hogy forró teát kellene szürcsölnünk.

Az édesítőszer bármelyik italból elhagyható, de ha szeretnénk tenni bele az íz vagy az energia kedvéért, akkor kerüljük a mesterséges édesítőket, illetve a cukrokat (fehér, barna, nád, fruktóz). Én legszívesebben mézet használok, de lehet agavé-szirupot, xilitet vagy akár nullkalóriás steviát is használni.

Virgin Mojito

fél maroknyi friss mentalevél
fél vagy egy citrom leve
jégkocka
édesítőszer
víz

Turmixoljuk össze az összes alkotóelemet a vízen kívül, majd öntsük fel vízzel. Még egyet tekerjünk rajta és kész!

Mentás gyümölcskoktél

fél maroknyi firss mentalevél
fél vagy egy citrom leve (opcionális)
dinnye/ananász/narancs vagy ezek kombinációja
jégkocka
édesítőszer
víz

A görögdinnyét magozzuk ki, az ananászt pucoljuk meg alaposan, és vágjuk ki a középső, rostos részét. Gránátalmával is lehet próbálkozni, csak annak valamivel nehezebb kifacsarni a levét, fokhagymaprés vagy krumplinyomó a legalkalmasabb hozzá. Meggyből is nyerhetünk áttetsző levet ugyanezzel a módszerrel. A gyümölcsöket vágjuk kockára, illetve a narancslevet facsarjuk ki. Tegyük az összetevőket turmixgépbe, daráljuk össze és öntsük fel vízzel, de ne sokkal, mert akkor kevésbé érezhető a gyümölcs íze. Az enzimek a leginkább a friss vagy a frissen facsart gyümölcsökben maradnak épségben. A dobozos gyümölcslevek, még ha 100%-osak is, nem annyira frissek, így sokkal kevesebb az enzim bennük.

A fenti összetevőket gyömbérrel is kombinálhatjuk, illetve ha van kúkuszvizünk vagy kókusztejünk, azt is bele lehet keverni ízlés szerint. Főleg az ananászhoz illik, de érdemes kísérletezgetni vele. A Matchát is szinte bármelyikbe bele lehet keverni, és így egészséges, finom és változatos italokat készíthetünk, friss alapanyagokból, viszonylag olcsón.  turmixolást és ivászatot kívánok mindenkinek, és ne felejtsetek el előtte vagy utána jógázni egy jót! Most csak az áttetszőbb italokat soroltam fel, a banánalapú, sűrűbb turmixokat majd legközelebb részletezem.

Nincsenek megjegyzések: