2013. július 17., szerda

Szép Új Világ

Többen is észrevették már, hogy mostanában sokat olvasom Paulo Coelhot, és sokat idézem is. Vannak, akik sznobnak tartják, vannak akik azokat tartják sznobnak, akik olvassák, és vannak, akiket én tartok sznobnak, mert nem próbálják megtalálni valódi önmagukat, és adni a világnak valami megismételhetetlent. Minden esetre a lényeg az, hogy bennem sok mindent elindítanak a gondolatai, és úgy érzem, ha csak egy töredékét is megvalósítaná az emberiség, akkor mindannyian egy boldogabb világra ébrednénk. Éppen ezért most nem csak egy képaláírásnyit idéznék tőle, hanem egészen pontosan tizenhat bekezdésnyit, méghozzá a "Mint áradó folyó" című, gyűjteményes könyvéből.

Aztán, hogy tényleg ilyen lesz-e az új évezred, és ha igen, akkor melyik, azt mindenki döntse el maga. Sokan vannak, és egyre többen, akik a fény harcosaiként  azon munkálkodnak, hogy jobbá tegyék a világot és az emberek életét, a szó valódi, spirituális értelmében is. Ugyanakkor gyülekeznek a sötétség erői, így a végső ütközetet mindenkinek önmagában kell megvívnia, az álmaiért, a félelmei ellen, ráadásul nem is egyszer, hanem nap mint nap, óráról órára, és percről percre.

"Rendelkezések az új évezredre

1. Minden ember más. És minden tőle telhetőt meg kell tennie azért, hogy az is maradjon.

2. Minden ember kétféleképpen cselekedhet: tettek és szemlélődés által. Mindkettő ugyanoda vezet.

3. Minden embernek kétféle képessége lehet: az erő és az adottság. Az erő a sorsunk felé irányít minket, az adottság pedig arra késztet, hogy megosszuk másokkal azt, amiben a legjobbak vagyunk.

4. Minden ember kapott egy erényt: a választás képességét. Aki nem él vele, annak átokká válik, és mások választanak helyette.

5. Minden embernek joga van két áldáshoz: a helyes döntéshez és a tévedéshez. A második esetben mindig van egy tanulság, amely elvezet a helyes döntéshez.

6. Minden embernek megvan a maga szexuális identitása, amelynek megfelelően élhet, a büntetés fenyegetése nélkül, amennyiben nem erőlteti rá másokra azt.

7. Minden embernek van egy személyes története, amit be kell teljesítenie, hiszen azért van itt, ezen a világon. A személyes történet az embernek a feladata iránti lelkesedésében mutatkozik meg.
Megjegyzés: A személyes történetet félre lehet tenni egy időre, de csak akkor, ha nem feledkezünk meg róla egészen, és amint lehet, visszatérünk hozzá.

8. Minden férfinak megvan a maga női oldala, és minden nőnek megvan a maga férfi oldala. A rációt az intuícióra alapozva, az intuíciót pedig a tárgyilagossággal kiegyensúlyozva kell használnunk.

9. Minden embernek két nyelvet kell ismernie: a társadalom nyelvét és a jelek nyelvét. Az egyik arra szolgál, hogy kommunikálni tudjunk egymással. A másik arra való, hogy megértsük Isten üzeneteit.

10. Minden embernek joga van keresni az örömöt, ez alatt pedig azt kell érteni, aminek ő örül - és nem feltétlenül azt, aminek mások örülnek.

11. Minden embernek őriznie kell magában az őrület szent lángját. És közben úgy kell viselkednie, mint egy normális embernek.

12. Súlyos hibának a következők tekintendőek: embertársaink jogainak semmibe vétele; megbénulás a félelemtől; a bűntudat; az az érzés, hogy nem érdemeljük meg a velünk történt jót és rosszat; illetve a gyávaság.
Megjegyzés 1.: Szeressük ellenségeinket, de ne kössünk velük szövetséget. Azért kerültek az utunkba, hogy próbára tegyék a kardunkat, és megérdemlik, hogy megtiszteljük őket azzal, hogy harcolunk velük.
Megjegyzés 2.: Mi választjuk meg az ellenségeinket.

13. Minden vallás ugyanahhoz az Istenhez vezet, és mindegyik megérdemli ugyanazt a tiszteletet.
Megjegyzés: aki vallást választ, az egyben a kollektív ima és a misztériumokban való részesülés módját is megválasztja. Ezáltal egyedül ő felelős a döntéseiért és az úton elkövetett tetteiért, és nincs joga azt a vallásra hárítani.

14. Ezennel elrendeltetik a szentet a profántól elválasztó fal lebontása. Mostantól fogva minden szent.

15. Minden, amit a jelenben teszünk, kapcsolatban áll a jövővel, mert következményekkel jár, és a múlttal is, mert megváltást hordoz.

16. Minden ellentétes rendelkezés hatályon kívül helyezve. 

Nincsenek megjegyzések: