2013. július 20., szombat

A keresztcsont mozgása

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"A keresztcsont mozgásának másik fontos koncepciója a nutáció. Amikor a szeméremcsont rögzítve van és a keresztcsont felső széle előre és lefelé mozdul a tengelye körül, azt nutációnak (bólogatásnak) nevezzük. (A nutáció kifejezést a Föld bolygó harmadik mozgásának leírására is használják. Az első mozgás a Nap körüli keringése, a második a saját tengelye körüli forgás, a harmadik pedig egy pillanatnyi megingás az előbbi mozgás közben, ami elég erős ahhoz, hogy körülbelül ötszáz évente megváltoztassuk a sarkcsillag pozícióját.) Amikor a keresztcsont teteje visszatér a nutációból, és hátrafelé mozdul, az az ellen-nutáció. A nutáció a hajlításhoz hasonló mozdulat, míg az ellen-nutáció egy feszítő mozdulat. Azért választották ezt a kifejezést e mozgás leírására, mert a mozgások mértéke túl kicsi ahhoz, hogy hajlításnak és feszítésnek nevezzék.

Ha fentről nézzük a keresztcsontot és két vonalat húzunk az SI-ízület mentén, akkor észrevehetjük, hogy a vonalak körülbelül 45 fokos szögben metszik egymást. Ez azt jelenti, hogy a keresztcsont elmozdulása a vízszintes tengely körül megváltoztatja a két medencecsont egymáshoz viszonyított helyzetét.

Amikor a keresztcsont nutál (előrebillen), akkor egymás felé húzza a medencecsontokat. Mivel a csípőcsont és az ülőcsont egy egységet alkot, amikor a csípőcsont egymás felé mozdul, az ülőcsontok távolodnak, amit a jógában „az ülőcsontok szélesítésének” nevezünk.

Ez a mozdulat gyermekszülés közben történik, és e mozdulat vizsgálata képessé tesz bennünket arra, hogy jobban megértsük a csípőcsont és a keresztcsont viszonyulását egymáshoz. A szülés korai szakaszában, amikor a baba feje behatol a medenceüregbe, a keresztcsont ellen-nutál, vagyis hátrafelé billen. Ez az ellen-nutáció széttolja a medencecsontokat és így megnyitja a medenceüreg tetejét, hogy több hely legyen a babafejének. A születés végső fázisában , amikor a fej áthalad a szülőcsatornán, a keresztcsont nutál. Ennek a nutációnak kétféle hatása van. A medencecsontok összehúzódása fentről lefelé nyomja a babát,így segítve a kijutását, miközben az ülőcsontok távolodása szélesebbé teszi a szülőcsatorna nyílását.

Jógaoktatás közben megfigyeltük, hogy azok a nők, akik jól tudnak hátrahajlítani és nutálni a keresztcsontjukat (miközben minden más a normál határok között van) általában könnyen szülnek, míg azok, akiknek nehezére esik a keresztcsont nutálása, nehezebbnek találják a szülést is."

Nincsenek megjegyzések: