2013. július 13., szombat

A szkoliózis

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"A szkoliózis

Ha úgy találjuk, hogy az egyik oldalra sokkal nehezebb a gerinccsavarások végrehajtása, mint a másikra, akkor elképzelhető, hogy szkoliózisunk van. A szkoliózis a gerinc deformitása, melyben oldalsó ív vagy elcsavarodás van. Az, hogy a szkoliózis csak kényelmetlenséget vagy funkciózavart is okoz-e, a kanyar szögétől függ, illetve attól, hogy a test mennyire tudta kompenzálni a torzulást.

Ha szkoliózisunk van, akkor ne engedjünk a tendenciának, hogy mélyebbre menjünk a pózokban a hajlékonyabbik oldalunkon, ehelyett az általános szabályt kövessük: egyensúlyozzuk ki a szélsőségeket, és dolgozzunk a gyengeségeinken. És derítsük ki, hogy a szkoliózis strukturális vagy funkcionális-e. A strukturális szkoliózist a támasztórendszer, vagyis a csontok torzulása okozza. A strukturális szkoliózis esetén a keresztcsont nem egyenes. A strukturális szkoliózis eseteinek 80 százaléka idiopatikus, vagyis ismeretlen az oka. A maradékot általában születési rendellenességek okozzák, vagy más tünetek, például szélütés váltja ki. A strukturális szkoliózist kis százalékban a lábak eltérő anatómiai hossza is kiválthatja. Ha az egyik láb hosszabb, mint a másik, akkor a medence és a keresztcsont megemelkedik azon az oldalon. Az L5-ös csigolya enyhén megdől a rövidebb láb felé. A lábhossz különbségének függvényében, az egész lumáblis gerinc elhajolhat a rövidebb láb irányába, miközben a háti gerincszakasz az ellentétes irányba dől, hogy kompenzálja az eltérést és a gerinc függőlegesen végződjön, valamint a fej vízszintesen helyezkedhessen el. Általában a kompenzáló csigolyák el is fordulnak. A strukturális szkoliózist a medencecsontok asszimmetriája vagy deformitása is kiválthatja.

A funkcionális szkoliózis során a medence vagy a hát izomzata felelős a gerinc oldalirányú ferdüléséért. A medence megdőlését okozhatja például a bal combközelítő és a jobb combtávolító izmok rövidsége és krónikus görcse. Ennek következtében a medence bal oldala megemelkedik, különösen, ha az antagonista izmok (bal combtávolítók és jobb combközelítők) gyengék és lazák.

A jóga gyakorlásával nem tudjuk megváltoztatni a strukturális szkoliózis kiváltó okát, de csökkenteni tudjuk a szimptómákat, a kényelmetlenséget és a degenerációt. Ha strukturális szkoliózisunk van, akkor az aszimmetrikus pózok segítségével erősíthetjük meg a gyenge részeket. Amikor szimmetrikus pózokat végzünk, akkor az erősebbik oldalunk fogja elvégezni a munka java részét, és a féloldalasság fokozódni fog. Amikor aszimmetrikus pózokat végzünk, akkor mindkét oldalt külön tudjuk kezelni, többet tudjuk edzeni a gyenge oldalunkat, és dolgozhatunk az egyensúly irányába. Lehet, hogy szükségünk lesz egy terápiás gyakorlatsorra, amit bemelegítésképpen végezhetünk a vinyásza-gyakorlás előtt.

A funkcionális szkoliózist úgy lehet kijavítani, ha visszaadjuk az izmok megfelelő tónusát. A jóga segíthet a feszes izmok nyújtásában és a gyenge izmok megerősítésében. Ha funkcionális szkoliózisunk van, akkor vizsgáljuk meg az általunk végzett összes fizikai és szabadidős tevékenységet, amelyet végzünk, hogy felderítsük a féloldalasság okát. Változtassunk oldalt egy időre, és nézzük meg, hogy ez milyen hatással van. Ha kertészek vagyunk, akkor kezdjük el a másik kezünkkel használni az ásót. Változtassuk meg az oldalt, ahol a táskánkat hordjuk, vagy ha lehetséges, teljesen mondjunk le a kézitáskákról, és váltsunk hátizsákra. Ha kicsi gyerekeink vannak, akkor változtassuk meg az oldalunkat, amelyen a gyereket hordjuk. Nagyon gyakori, hogy egy anyának elferdül a medencéje, mert csak az egyik oldalon viszi a gyerekét.

Ha Mysore stílusú Ashtangát oktatunk, akkor változtassuk meg a lábunkat, amelyiket előretesszük a Szuptakúrmászana és a dropbackek igazításánál. Elkerülhetetlen, hogy elferdüljön a medencénk, ha mindig ugyanazt a lábunkat használjuk. Én mindig a bal lábamat tettem előre igazításnál, és így hosszú ideig szenvedtem a megdőlt medencém miatt. Egy évre a jobb lábamat kellett előretennem, hogy kiegyensúlyozódjon. Azóta gyakran változtatom a lábamat."

Nincsenek megjegyzések: