2013. július 23., kedd

A nyolc sziddhi

Újabb részlet Gregor Maehle Jóga-szútra magyarázataiból:

"3.46. tató 'nimádi-prádurbhávah kája-szampat-taddharmánabhighátascsa

tatah – abból; animádianimá stb.; prádurbhávah – megjelenés; kája-szampat – testi tökéletesség; tat – az; dharma – funkció; anabhighátah – akadályozás hiánya; csa – és

Abból a szamjamából származik a nyolc sziddhi, amelyeket nem akadályoz meg az elemek természete.

A nyolc sziddhi a következő:
  • parányivá válni (animá);
  • könnyűvé válni (laghimá);
  • naggyá válni (mahimá);
  • elérni távoli tárgyakat (prápti);
  • különböző szubsztanciákon áthatolni (prákámja);
  • megnyilvánítani bármit, amit választunk (ísitá);
  • megváltoztatni a külalakunkat (vasitá);
  • beteljesíteni minden vágyunkat (kámávasájitá).
Azt mondják, hogy ezt a nyolc sziddhit nem akadályozzák az elemek. Valójában az utolsó három az elemek akaratlagos manipulációját is magába foglalja. De Vjásza azt mondja, hogy a jógi nem fogja és nem is használhatja ezeket a képességeket arra, hogy bármit megváltoztasson ebben a világban. Ez azért van, mert az elemek sorrendjét eben a világban az határozta meg, aki kezdettől fogva tökéletes. E a tökéletes lény természetesen a Legfelsőbb Lény. más szavakkal, bár az elemek nem akadályozzák az erőket, a Legfelsőbb Lény által lefektetett rend korlátozza őket.

3.47. rúpa-lávanja-bala-vadzsra-szamhananatváni kája-szampat

rúpa – szépség; lávanja – kecsesség; bala – erő; vadzsra-szamhananatváni – gyémántkeménység; kája – fizikai test; szampat – tökéletesség

A test tökéletessége a szépség, erő, kecsesség, és gyémántkeménység.

Kommentár helyett, Vjásza megismétli a szútrát, azt mondva, hogy a test tökéletessége a vonzóság, ragyogás, felülmúlhatatlan erő, és gyémántkeménység. Sankara és H. Aranja egyáltalán nem hajlandó kiegészíteni Vjásza kommentárját, Míg Vacsaszpati Mishra és Vigjánabhikshu csak megismétli Vjásza szavait – ami pedig szinte Patandzsali szavainak ismétlése. A 195 szútra közül ez az egyetlen, amelyet a hiteles kommentátorok egyike sem kíván magyarázni.
E csend oka az, hogy a testet az egó kikristályosodásának tekintik. Amikor tökéletessé tesszük a testet, az semmi más, mint az egó tökéletesítése. A felszabadulást az egóval és a testtel történő azonosítás elengedése eredményezi. Azért hallgatnak, mert nem szeretnék a rossz ösvényre – a test tökéletesítésének ösvényére vezetni a tanulókat."

Nincsenek megjegyzések: