2014. augusztus 23., szombat

A tittibhászana mitológiája

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

A tittibhászana mitológiája

A "tittibha" szót gyakran bogárnak, vagy szentjánosbogárnak fordítják, de a szanszkrit mitológiában létezik tittibha nevű madár is. A következő történet két tittibha madárról szól. A tenger partján két tittibha madár élt. Amikor a tyúk tojásokat készült rakni, azt mondta a férjének: "Drágám, kérlek találj egy megfelelő és csendes helyet, ahol elrejthetném a tojásaimat." 

"Drága feleségem, ez a legmegfelelőbb hely!" - mondta a férje. "Ó nem" - válaszolta. - "Dagály idején ezt a helyet teljesen elárasztja a víz!"
"Micsoda? Azt gondolod, hogy olyan jelentéktelen vagyok, hogy az Óceán meg merészelne tenni egy ilyen dolgot?" - válaszolta a férje.
"Drágám" - mosolygott rá a felesége - "Nagy különbség van közted és az óceán között. El kell ismerned, hogy gyengébb vagy, lehet, hogy meg kell majd fizetned a büszkeségedért."

De a hím tittibha hajthatatlan volt, így a tyúknak a parton kellett tojást raknia. Az óceán szórakozva hallgatta beszélgetésüket, és első adandó alkalommal elsodorta a tojásokat. 
A tittibha tyúk ekkor kétségbeesetten kiáltott férje után. "Ne aggódj, visszaszerzem őket!" - mondta a hím tittibha, és összehívta a madarak gyűlését.

Mindannyian elmentek a királyukhoz, Garudához, a madarak királyához. A hindu mitológiában Garudát a madarak királyának tekintik, akin a Úr Visnu szokott közlekedni. A tittibha madár azt mondta neki: "Mester! Békésen éltünk otthon, senkit sem bántottunk, az óceán mégis megkínzott engem és a feleségemet, és szörnyen boldogtalanná tett bennünket azzal, hogy elvitte a tojásainkat."

Ekkor Garuda elmondta az Úr Visnunak, a világ védelmezőjének, hogy mi történt. Az Úr Visnu azonnal megparancsolta az óceánnak, hogy adja vissza a tojásokat a tittibhának. A megfélemlített óceán csendben engedelmeskedett az Úr Visnu parancsának, és visszaadta a tojásokat a tittibhának. Így kiderült, hogy az eltökélt madár képes volt szembeszállni az óceánnal.

Nincsenek megjegyzések: