2014. augusztus 26., kedd

A pránájáma elkezdésének feltételei

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

" Dzsajatáráma, a Jógapradípjaká szerzője szerint a pránájámát csak a sódhana-karma, vagyis a krijáknak is nevezett tisztító eljárások után lehet elkezdeni (463-465. versek). A Gheranda-szamhitá is egyetért ezzel az állásponttal, de Szvátmáráma a Hatha-jóga Pradípikában már kétségbe vonja ezt. Gheranda minden jógi számára előírta a krijákat, míg Szvátmáráma szerint csak azoknak kell gyakorolniuk, akik tisztátalanságokkal rendelkeznek.

A modern ipari társadalmunkban élve, ahol sokféle szennyező hatás van jelen, mindenkinek, aki szeretné elkezdeni a pránájáma rendszeres gyakorlását, javasolnám, hogy először gyakorolja a naulít, a kapálabhátit és a néti krijákat. Ezek részletes leírását olvashatjuk majd a krijákkal foglalkozó fejezetben.

Összefoglalva, a kérdéshez, hogy mikor kell elkezdeni a pránájáma gyakorlását, különböző tanítók különbözőképpen álltak hozzá, tükrözve az általuk tanított pránájámák különböző nehézségi fokát. Korán belekezdhetünk a könnyű pránájámákba, és később a nehezekbe. Az eredmény valószínűleg hasonló lesz, mivel az első esetben a pránájáma-végzési képességünk fokozatosan fog fejlődni, ahogyan az ászana-gyakorlásunk is megérik. Swami Sivananda aggodalma is érthető, hogy egy tanítvány akkor kérheti a pránájáma elkezdését, amikor az élete egy fordulóponthoz érkezett, és ha akkor távol tartják tőle, materialisztikusabb és lefelé mutató irányba fordul. Hasonlóképpen Swami Ramdev úgy tekint a pránájámára, mint az egészségnevelés eszközére a tömegek számára, amely kevésbé teszi őket függővé a drága gyógyszerektől. Úgy tűnik, hogy T. Krishnamacharya a középső utat választotta azáltal, hogy az aspiráló tanítványoknak a pránájáma olyan szintjét oktatta, ami megfelelt az ászana-gyakorlásukban elért szintnek, akkor is, ha kezdőről, vagy haladó tanítványról volt szó.

Évszak

A középkori szövegek azt mondják, hogy a pránájáma gyakorlásába nem szabad télen vagy nyáron belekezdeni, hanem csak tavasszal vagy ősszel. A pránájáma befolyásolhatja a testünk hőháztartását, és fázhatunk vagy felhevülhetünk, amikor belekezdünk. A régi időkben a jógiknak nem voltak modern, fűtéssel és klímával felszerelt lakásaik, és szigetelt tetőik, ablakaik sem voltak, vagy meleg ruháik. Ha nádfedeles kunyhóban lakunk, aminek hagyományos tehéntrágyával burkolt döngölt padlója van, akkor követnünk kell a fenti, évszakokra vonatkozó ajánlást, máskülönben elavultnak tekinthetjük."

Nincsenek megjegyzések: