2014. augusztus 30., szombat

A bakászana mitológiája

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

A bakászana mitológiája

A "baka" szót gólyának szokták fordítani. A hindu mitológiában két démont is ismerünk, akik a Bakászura nevet viselték. 

Az egyik démon Kamsza egyik barátja volt, akit Kamsza Vrindávanába küldött, hogy megölje Krisnát. Krisna és Balaráma a tehénpásztorfiúkkal és a borjakkal a Yamuná partján sétáltak, amikor megjelent a hatalmas gólya kinézetét magára öltött démon. Egyből Krisnára támadt, és lenyelte. De ekkor égető érzés támadt a torkában, és kiköpte Krisnát, majd megpróbálta felszúrni a csőrére. Krisna azonban megfogta a hatalmas madarat a csőrénél fogva, és kettétépte a fejét. A védikus tradíció szerint, ha Isten vagy valamelyik inkarnációja megöl egy démont, akkor az megszabadul az összes bűnétől, és eléri a felszabadulást, beleolvadva Krisna testébe. 

A másik Bakászura ugyan nem Krisna kezétől halt meg, hanem egyik híve Bhíma kezétől, a történet mégis Bhíma határtalan erejét dicsőíti, amellyel Krisna felruházza igaz híveit. Amikor Kuntí és az öt Pándava száműzetésben volt, egyszer Ékacsakrá falva felé vetődtek. A falusiakat egy Bakászura nevű emberevő démon tartotta rettegésben, akinek minden nap egy nagy szekér ennivalót kellett küldeni, egy falusival a szekéren. A démon pedig felfalta az élelmet, az ökröket és a szekeret vezető embert is, és ezért az áldozatért cserébe nem bántotta a falu többi lakóját. 

Amikor Kuntí megtudta a nekik menedéket adó háziaktól, hogy az ő családjuk a soros, akkor megnyugtatta őket, hogy majd Bhíma, a fia viszi el a szekeret a démon barlangjához. Bhíma így is tett, és amint megérkezett, nekilátott a szekéren tornyosuló finom falatoknak, majd a két ökröt is felfalta, akik a szekeret húzták. Mire végzett a lakomával, megjelent a felbőszült démon, és Bhíma jóleső csatározás után a puszta kezével megölte az emberevő óriást.

A bakászana pózban a karjaink és vállaink erejével tartjuk meg a törzsünk és lábaink súlyát, mely az ég felé emelkedik, mint egy madár. 


Nincsenek megjegyzések: