2014. augusztus 17., vasárnap

A jógamúdrászana mitológiája

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

A jógamúdrászana mitológiája

Nem sok utalást találtam erre vonatkozólag, de induljunk ki a szavak jelentéséből, és a póz formájából! A "jóga" szó egyik jelentése az, hogy "összekapcsolás", a "múdrá" szót pedig pecsétnek is fordítják. A múdrák szerepe a jóga-gyakorlásban egyébként is az, hogy energiakulcsként irányítsák a pránát bizonyos pózokban, amikor a megfelelő bandhákat és légzőgyakorlatokat alkalmazzuk. A múdrá külső megnyilvánulása általában a kéz, illetve az ujjak pozíciójában és a tekintet nyugvópontjában fedezhető fel, de egy bizonyos koncentrációs technikát is magába foglal, ami viszont kívülről nem látható. 

A jóga-múdrában a lábainkat lótuszpózba helyezzük, és a karjainkat hátul keresztezzük egymás mögött. A kezeinkkel megfogjuk a lábujjainkat, és így a nádík egy önmagába visszatérő, végtelen nyolcas ábrát alkotnak. A Fent és a Lent, a Makrokozmosz és a Mikrokozmosz energiáinak egyesülését és kiegyensúlyozódását jelképezi ez a póz. Az izmok és ízületek ellazulnak, a figyelmünk visszatér önmagunkba, a belső torténésekre és energiaáramlásokra tudunk koncentrálni, amelyek ilyenkor felerősödnek.

Nem véletlen, hogy a jógamúdrát a meditáció előtt gyakoroljuk, mert amíg nem tudunk tökéletesen ellazulni ebben a pózban, és a figyelmünket befelé fordítani a pratjáhára gyakorlása által, addig még nem készültünk fel a meditációra. A figyelem elterelődését az okozza, hogy különbséget, határvonalat érzékelünk a belsőnk és a külvilág között, illetve a kiáramló figyelmünk a jövő és a múlt útvesztőjében kering. 

Érdemes több időt szentelni a jógamúdra gyakorlására, mivel nem csak a mentális, de a fizikai akadályokat is elhárítja a meditáció és a pránájáma útjából. A karmikus szennyeződések energiablokkok formájában raktározódnak a gerincben, a csípő- és vállízületben, és ez a póz kiválóan alkalmas arra, hogy fokozatosan kioldja ezeket a blokkokat, és mobilizálja a csípőt és a vállövet, az ülő padmászana megfelelő gyakorlásához. 

Nincsenek megjegyzések: