2014. augusztus 2., szombat

Az első sorozat ászanáinak kategóriái

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Az első sorozat ászanái kategóriákra bontva

Gregor Maehle négyféle kategóriát sorolt fel a második sorozat ászanáinak osztályozása közben: az élettelen formákat képviselő ászanák, az állatokat képviselő ászanák, az emberi lényeket képviselő ászanák és az isteni formákat képviselő ászanák. Az alábbi felsorolásban a növényeket képviselő ászanákat is az első csoportba soroltam, mivel a növények tudatossága sokkal alacsonyabb az állatokénál. Láthatjuk, hogy az első sorozatban arányában jóval több az élettelen formákat, vagy különböző testrészeket képviselő póz, mint a további sorozatokban. Ugyanakkor az állatokat négy, az emberi lényeket három, az isteni személyeket pedig csak egy ászana képviseli.

Az első sorozatban a következő pózok esnek a különböző kategóriákba:
  1. Élettelen formák vagy növények: pádángusthászana (lábujj-fogás), pádahasztászana (tenyér-a-lábhoz), utthita és parivritta trikónászana (egyenes és fordított háromszögtartás), utthita és parivritta pársvakónászana (egyenes és átfordított oldalsó szögtartás), pársvóttánászana (előrehajlítás oldalra), utthita-haszta-pádángusthászana (álló lábujjfogás-póz), ardha-baddha-padmóttánászana (féllótuszban kötött előrehajlítás), utkatászana (erőteljes póz), dandászana (botpóz), pascsimóttánászana (nyugati nyújtó póz), púrvóttánászana (keleti nyújtó póz), dzsánusírsászana (fej a térdhez póz), návászana (csónakpóz), bhudzsapídászana (karprés-póz), baddhakónászana (kötött szögpóz), upavista kónászana (kiterjesztett szögpóz), szúptakónászana (fekvő szögpóz), szúpta-pádángusthászana (fekvő lábujj-fogás), ubhaja-pádángusthászana (két-lábujjfogás), úrdhvamukha-pascsimóttánászana (felfordított előrehajlító póz), szétubandhászana (hídépítő póz), úrdhva-dhanurászana (fordított íjpóz), szarvángászana (összes-testrész-póz), halászana (ekepóz), karnapídászana (fülprés-póz), úrdhva-padmászana (fordított lótuszpóz), pindászana (gombócpóz), uttánapádászana (lábemelő-póz), sírsászana (fejenállás), baddha-padmászana (kötött lótuszpóz), jógamúdrászana (jógapecsét), padmászana (lótuszpóz), utpluthih (kiemelt lótuszpóz).
  2. Állatok: tittibhászana (szentjánosbogár-póz), bakászana (varjúpóz), kúrmászana (teknős-póz), kukkutászana (kakaspóz), szúptakúrmászana (alvó teknőspóz), matszjászana (halpóz).
  3. Emberek: vírabhadrászana (Vírabhadra póza), marícsjászana (Marícsi bölcs póza), garbhapindászana (magzatpóz).
  4. Isteni formák: Szúrja-namaszkára (Napüdvözlet) A és B.

Nincsenek megjegyzések: