2017. szeptember 9., szombat

Jóga - Naraszimha

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

A gyermekek védelme minden idők első számú erkölcsi kötelessége. Így volt ez sok ezer évvel ezelőtt is. A védikus irodalom elmeséli Naraszimha (nara=ember, szimha=oroszlán) történetét, aki Visnu egyik avatárjaként azért jelent meg, hogy megmentsen egy szent életű kisfiút. Indiában számtalan templomban láthatjuk meditáló jóga-ászanában megörökített szobrát. Az igazán kritikus helyzetben anyagi védelmezőink nem sokat tehetnek értünk. Jóga Naraszimha arra utal, hogy Isten mindenütt jelen van, egyúttal azt is bebizonyítja, hogy a Legfelsőbb mindig hajlandó és képes megvédeni híveit, nem számít, milyen nehéz körülményeket kell vállalnia. Bármilyen lehetetlennek tűnő helyzetben és formában képes megjelenni.

A hindu teológiában olvashatunk Visnu 4. inkarnációjáról, a félig ember, félig oroszlán avatárról, aki azért jelent meg a Földön, hogy megvédje hívét, Prahládot, a nagy hatalmú démonkirály kisfiát, akit saját apja akart megöletni. A rendkívüli misztikus erővel rendelkező király Istennek képzelte magát. Megittasodva a hatalomtól, mindenkit el akart pusztítani, aki nem az ő dicsőségét zengte, főleg ha Visnut dicsőítette. Prahládnak sok szenvedést kellett kiállnia, de töretlen hite és Istenbe vetett bizalma mindig átsegítette ezeken. Minden megpróbáltatásában Hozzá fohászkodott, Visnu isteni beavatkozása pedig megvédte őt.

India-szerte sok templomban látható Naraszimha meditáló alakja, ez a pozíció Istent, mint egy aszkétát ábrázolja. Naraszimha elsősorban a Nagy Védelmezőként ismert, aki tökéletesen megóvja híveit a szükség idején. Rendkívüli haragot érzett, amiért ezt az ártatlan, törékeny fiúcskát a saját apja el akarta pusztítani. Csak akkor nyugodott le, amikor Prahlád előtte állt, és korát meghazudtoló bölcs szavakkal megköszönte neki a segítséget. „Nem büszkélkedhetek azzal, hogy imákat tudok mondani Istennek – mondta Prahlád –, csupán kegyének oltalmát keresem”.

A jóga-meditáció kettős eredménye, elűzi a kavargó, téves képzelgéseket, és meginvitálja a segítő, békés gondolatokat. Mindkettő kapcsolódik bizonyos jóga-pozíciókhoz. A Góraksa szamhitá, egy tizenkettedik századi szöveg, melyet a tudósok az első fennmaradt jógakönyvként ismernek, 84 testhelyzet leírásával büszkélkedhet. A sziddhászana és a padmászna, a közismert lótusz-póz a meditáció és a légzőgyakorlatok hagyományos ülőhelyzetei. A szanszkrit szukha szó jelentése „öröm”, a szukhászana kellemes póz, amely könnyebb a térdnek. A szthira-szukham ászanam erőfeszítés nélküli lazítás, hogy a figyelem középpontjába a végtelen legyen. A térdeket egy speciális szalag (jógapata) övezi. Állandó és kényelmes: ez a két alapvető jellemzője ennek az ülő testtartásnak. Ilyen pózban ül Jóga Naraszimha.

Visnu négykarú formája ebben az esetben egy kicsit másképp látható: két kar nyugszik a térden, a hátsó pár felfelé mutat és Visnu szokásos jelvényei közül csak kettő látszik, a csakra, a harci diszkosz vagy időkerék és a kagylókürt, melynek spirálja a végtelen tér jelképe is. A csakra nem csupán az élet fonalát elvágó éles fegyvert, hanem az élet körforgását, a lélekvándorlást is szimbolizálja, a kagyló, mint vízi élőlény, az életet és a szellemi bőségszarut is, amelyből a transzcendentális tudás árad. Üzenet és győzelem. Számos templomban így látható Jóga Naraszimha bronz vagy márvány szobra.


Nincsenek megjegyzések: