2017. szeptember 17., vasárnap

A viparíta-csakrászana mitológiája

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Viparíta csakrászana (fordított kerékpóz)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

A következő póz ismét egy dinamikus hátrahajlító póz, az akrobatikus ügyességet kívánó viparíta csakrászana, vagy népszerű nevén a tiktakk-póz. Vannak, akik a sorozatok végén a hídnál szokták gyakorolni ezt az ászanát (vagy inkább vinyászát), amely jól beleilleszthető a híd-dropback progresszióba. A póz nevében a csakrászanát egyesek a hídpozícióra is használják az úrdhva-dhanurászana helyett. A csakra kereket jelent, és ez nem csak a hídpózra vonatkozó alaki hasonlat, hanem a póz dinamikus változatának esszenciáját is visszaadja. A kerék forgó volta főleg ebben a változatban jelentkezik, hiszen a tenyerünk egy helyben marad a földön, míg a testünk 180 fokban megy előre-hátra, a talpunk mozgása pedig mintha a kerék peremét adná ki. A „viparíta” előtag azt jelenti, hogy fordított, mivel a kiindulási helyzetben a tenyér van a kerék tengelyén, és kézenálláson keresztül lendülünk előre-hátra. Mielőtt megismerjük a póz végrehajtását, érdemes beszélni a csakra jelentőségéről a hindu mitológiában.

A csakra a következő jelentésekkel bír a szanszkrit tradícióban:

  • az ember finomfizikai testében található energiaközpontok neve. A tantra-írások a hat fő csakrát emelik ki (múládhára, szvádhisthána, manipúra, anáhata, visuddhi és ágjá), valamint a fejtetőn található szahaszrárát.
  • A csakra egy korong alakú, éles dobófegyvert is jelent, mely hasonlít a japánok által használt surikenhez.
  • Az Úr Visnu a szudarsana csakrát tartja négy keze egyikében. Ennek az isteni fegyvernek és attribútumnak a jelentőségéről részletesebben fogunk értekezni.
  • A dharma-csakra, azaz a Tan kereke a buddhizmus ideológiájának összefoglaló neve.
  • A kálacsakra, vagyis az idő kereke az idő látszólagosan egyirányú (jövőből a jelenen keresztül a múlt felé) mozgását szimbolizálja, mely a valóságban ciklikus, hiszen az anyagi megnyilvánulások , melyek egyszer létrejöttek, meg is fognak semmisülni, majd a megnyilvánulatlan állapotot újabb megnyilvánulási ciklus váltja fel.

A szudarsana csakra

A szudarsana csakra az Úr Visnu forgó, korong-szerű fegyvere, melyből lángnyelvek törnek elő. A csakra 108 részre oszlik, és a neve azt jelenti: „amelynek a látványa kedvező”. Az Úr Visnu általában jobb hátulsó (vagy felső) kezében szoktat tartani, míg a másik három kezében kagylókürtöt (sankha), buzogányt (gada) és lótuszt (padma) tart. A Rig-Védában a csakrát az idő kerekével azonosnak tekintik, míg a későbbi mitológiában a szudarsana csakrának saját személyisége van, mely az Úr Visnu ellenségeinek, a démonok megsemmisítésekor nyilvánul meg.


A csakra-purusa kétféle személyes formában jelenik meg a hindu mitológiában: kétkarú formájában az Úr Visnu hűséges szolgája, míg sokkarú formájában az univerzum elpusztítója, és szimbolikájában egyaránt tartalmazza a lángokat és az idő pusztító hatását is.

Nincsenek megjegyzések: