2017. szeptember 26., kedd

A csakrák és a tudati evolúció

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"13. Fejezet

13. Törvény: A csakrák az agy fejlődési stádiumait képviselik az Istenszeretet élete felé vezető úton

A Sziddha-sziddhánta Paddhatí kijelenti, hogy senkit sem lehet jóginak nevezni, ha nem érti meg a csakrákat (2.31). Ez a fejezet ennek megértését fogja elősegíteni. A csakra-meditáció, ha az itt vázolt kifinomult, nagyon hatékony módszerrel végezzük, elő fogja segíteni az agyunk evolúcióját és magasabb intelligenciánk felébredését. Ez a fejezet vázolni fogja azt az evolúciós folyamatot, amin végigmehetünk egyénileg vagy kollektív módon. Ezek az esszék a szentírások tanulmányozásából és a csakrákkal kapcsolatos személyes tapasztalataimból álltak össze. E tapasztalatok java részét úgy szereztem, hogy e könyvben leírt meditációs technikát gyakoroltam, kiegészítve az ászana, krijá és pránájáma napi szintű gyakorlásával.

Itt most a csakrák új térképét fogom felvázolni. Azért hoztam létre ezt az új térképet, mert a létező térképek nem írják le megfelelően sem az emberi társadalom evolúcióját a történelem jelen pillanatáig, sem azt, ami még előttünk állhat. Emellett nem lett kimutatva a csakrák megnyitásának fontossága az egyénben, mint az emberi társadalom jövőbeni motorja. Azt is el fogom magyarázni, hogy mi történik, ha a természetestől eltérő sorrendben nyitjuk meg a csakrákat, és mindegyik csakra esetében be fogom mutatni azokat a veszélyeket, amik várnak ránk, ha kihagyjuk az adott csakrát, és egyből a következővel kezdünk foglalkozni. Ezen információk java része nem elérhető a létező leírásokban.

Ebben a fejezetben az egyes csakrákkal kapcsolatos információkat fogom ismertetni. Ez a tudás nem elengedhetetlen a könyvben leírt meditációs módszer végzéséhez, mégis biztosít egy térképet, és így legalább nem érezzükazt, hogy a sötétben tapogatózunk. Az egyes csakrákkal kapcsolatos munkáról szóló információt is megtaláljuk, amennyiben dolgunk van vele. Ezzel csak akkor érdemes foglalkozni, ha egy-egy csakrához kapcsolódó blokkokat tapasztalunk az életünk bizonyos területein.

A misztikus élmények nem tesznek bennünket automatikusan az életünk mesterévé. Például a két legmagasabb csakra megnyitása a középső kettő nélkül paranoiát vagy skizofréniát eredményezhet. Az élet mesterének lenni azt jelenti, hogy spontán módon pránát tudunk juttatni a megfelelő csakrába egy bizonyos szituáció esetében. Ebben a fejezetben foglalkozunk minden egyes csakra céljával, és azzal, hogy az egyes kötelességek és funkciók esetén, hová kell helyezni a pránát. A csakrák leírása nem lesz teljesen átfogó, de a mindennapos használathoz elegendő.

Itt csak a hat fő csakra leírását fogjuk megtalálni, ahogy azt az olyan jóga-művekben olvashatjuk, mint a Sat-csakra Nirúpana vagy Jóga-kundaliní Upanisad (3.9-11). Sok más csakra létezik, de a lentebb ismertetettek a legfontosabbak. A fenti csakrák között vannak olyanok, amelyek nem csakrák, hanem egész csakrarendszerek, és akár féltucat alcsakrából is állhatnak. De most egyelőre nem kell ennyire belemerülni a potenciálisan zavarbaejtő részletekbe egy olyan szövegben, mely lényegében a meditatív tapasztalásokkal és technikával foglalkozik. A hetedik fő csakrát, az ezer szirmú szahaszrárát a tizenhetedik fejezet írja le."

Nincsenek megjegyzések: