2017. szeptember 19., kedd

A gyakorlás kifinomultsága

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

" Összefoglalva, bár vannak a karmának olyan aspektusai, melyeket nehéz megváltoztatni, a karma tanának túlnyomó része abba az irányba mutat, hogy felelősséget kell vállalnunk azért, akik vagyunk, és ha a hajónk zátony vagy örvény felé sodródik, akkor a mi felelősségünk, hogy megváltoztassuk az irányát, és nem a szüleink, tanáraink, kormányunk, érdek-képviseleti szervezetünk, egyházunk vagy bárki más felelőssége. Mivel eredendően nehéz megállapítani, hogy milyen karmikus terheléssel rendelkezünk, nem szabad, hogy ez eltérítsen, és a létezése ellenére – vagy még inkább, éppenséggel a létezése miatt – haladjunk önbizalommal és lelkesedéssel. A karma háromélű stratégiára tanít:
  1. Tudatosan válaszd ma meg a gondolataidat, érzelmeidet és tetteidet, mert ezzel teremted meg azt, aki holnap szeretnél lenni!
  2. Vállalj felelősséget a múltban elkövetett tetteidért!
  3. Dolgozz a spirituális felszabadulás eléréséért ebben az életedben!

A gyakorlás kifinomultsága

A kedvező karmát Indiában sokszor az „előző születés ajándékának” nevezik, bár valójában nem ajándék, hanem minden esetben valami, amiért megdolgoztunk. De még ha kiváló is a karmánk és nagy lelkesedéssel végezzük a gyakorlásunkat, keveset érhetünk el, ha nem a megfelelő lépéseket tesszük. Hasonlóképpen, mint ahogy egy különböző részekből álló motort összeszerelő mérnök sem fog túl nagy teljesítményt elérni, ha nem a megfelelő sorrendben rakja össze. A Taittiríja Upanisad és egyéb jóga-írások hangsúlyozzák azt a tényt, hogy az emberi lény különböző rétegekből áll össze, és mindegyiket a gyakorlás különböző formáival kell megcélozni, mint az ászana, krijá, pránájáma, meditáció, jóga-filozófia, és odaadás. Ha nem kombináljuk és kapcsoljuk össze ezeket a gyakorlatokat, akkor a fejlődésünk lassú lesz vagy teljesen elmarad. A gyakorlás kifinomultsága azt jelenti, hogy a jóga összes fő aspektusát gyakoroljuk és olyan gyakorlatokat kombinálunk, melyek összeillenek, például az ászanát, a jóga légzőgyakorlatait és a jóga meditációs gyakorlatait. Minden egyes összetevőt azonos jógikus elvek alkalmazásával kell megtervezni. A siker gyorsabb lesz, ha a jóga-ászanát olyan meditációs technikákkal kombináljuk, melyek összhangban állnak a törvényekkel."

Nincsenek megjegyzések: