2017. szeptember 14., csütörtök

A karma három típusa

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"A karma második típusa, a szancsita az a karma, melyet már létrehoztunk a múltbeli tetteinkkel, de még nem hozta meg a gyümölcsét. Még nem vált aktívvá, mert a megérésének körülményei még nem nyilvánultak meg. De ne kételkedjünk benne, hogy annak ellenére, hogy még nem vált aktívvá, a karmikus tárházunk (karmásaja) tele van olyan karmával, amely arra vár, hogy működésbe léphessen. Az Úr Krisna is azt mondja: „ Te meg én is időtlen idők óta létezünk, és sok életünk volt már. A különbség közöttünk az, hogy én emlékszem előző megtestesüléseimre, te pedig nem.” (Bhagavad-gítá 4.5). Ez a majdnem végtelen számú előző megtestesülés elegendő lehetőséget adott nekünk a karma gyűjtésére, és ahogy Patandzsalí mondja: „Az átlagember esetében ezek a karmák kevertek, vagyis jelentős mennyiségű negatív karmát is tartalmaznak.” (Jóga-szútra 4.7).

A szancsita karma megszüntetésének egyetlen megbízható módja, ha azelőtt hatástalanítjuk, mielőtt meghozná gyümölcsét. Ezt úgy tehetjük meg, hogy elérjük a spirituális felszabadulást, mielőtt a gyümölcsök beérnek. A spirituális szabadság állapotának elérésekor a karma magjai megpörkölődnek és nem képesek többé gyümölccsé érni. Jegyezzük meg, hogy ez a megközelítés érvényes a szancsita karmára, de nem érvényes a prarábdha karmára. A szancsita karma megérése általában a következő megtestesülés elérésekor, vagy közvetlenül előtte következik be. Ez azt jelenti, hogy a tárházunkban lévő összes szancsita karma közül az, amellyel a legsürgősebben foglalkozni kell, prarábdha karmává válik, hogy létrehozza újabb megtestesülésünket. Innentől kezdve a prarábdha karma ilyen vagy olyan formában ki fog bontakozni, míg a fennmaradó szancsita karmát még lehet hatástalanítani. Ha ezt megfelelően megfontoljuk és alaposan megértjük, ezt a tényt erős motiváló erőként tudjuk használni a gyakorlásunk intenzitásának és kifinomultságának növelésére, mivel mindkét tényező képessé fog tenni bennünket a szancsita karma semlegesítésére.

A karma harmadik típusa, a krijamána karma az, amit most hozunk létre és amely a jövőben fogja meghozni gyümölcsét. Jelenlegi gondolataink és tetteink határozzák meg azt, akik a jövőben leszünk. A krijamána karma megvizsgálása megérteti velünk, hogy ebben a pillanatban hozzuk létre azt, akik a jövőben leszünk. Bármik is voltunk a múltban, bármilyen korlátaink is voltak, hagyjuk azt magunk mögött és bátran hozzuk létre a lelki gyakorlatunk által azt az új személyt, akivé válni szeretnénk a jövőben. Ennek a jövőnek nem kell feltétlenül sok év vagy élet múlva bekövetkeznie, hanem a most-tól számítva mér a következő pillanatban kezdődik.

Nincsenek megjegyzések: