2017. szeptember 2., szombat

Az utthita szvasztikászana gyakorlása

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Rávezető gyakorlatok

Az utthita szvasztikászana végrehajtásában nem csak a bevezető vinyászák jelenthetnek nehézséget, hanem maga a póz is. A póz végrehajtásához a következő ászanákat érdemes gyakorolni: vriksászana, ardha-baddha-padma-uttánászana, vátájanászana, valamint a pádángusthászana (lábujjhegy-tartás féllótuszban). Ez utóbb nem tévesztendő össze az álló lábujjfogásos előrehajlítással. Ehelyett féllótuszban leguggolunk, ezt akár a földön ülve is elkezdhetjük és onnan jöhetünk a guggoló helyzetbe. Gyakoroljuk először a földön támaszkodva, majd imatartással, végül pedig a garudászana-kézpozícót is hozzátéve. A fent felsorolt két vinyásza-változat előtt gyakorolhatjuk az alábbi rávezető változatot, akár elemeire bontva is.

Ékam: Belégzésre helyezzük féllótuszba a jobb lábunkat álló helyzetben, majd emeljük meg a karjainkat (viksászana).
Dvé: Kilégzésre hajoljunk előre, és támaszkodjunk meg mindkét kezünkkel a talajon.
Tríni: Belégzésre guggoljunk le és támasszuk a gerincet (farokcsontot) a jobb sarkunkra, majd egyenesedjünk fel a törzsünkkel.
Csatvári: Kilégzésre helyezzük a karjainkat garudászana pozícióba, és nyújtózkodjunk felfelé. Az egyensúlyozás nehézsége mellett a másik nehéz feladat a karok és a törzs felfelé nyújtása.
Pancsa: Kilégzésre helyezzük a tenyereinket a talajra, és emelkedjünk fel előrehajlásba.
Sad: Belégzésre egyenesedjünk fel és kilégzésre bontsuk a lábunkat, majd érkezzünk meg szamaszthitibe.
Szapta-dvádasa: Ismételjük meg az ékam-sad vinyászákat a bal oldalra is.

A korábban ismertetett hosszabb vinyásza elemeit már begyakorolhattuk a második sorozat vátájanászanájában, itt csak az egyensúlyozás lesz az újabb elem. Az álló helyzetből történő leereszkedéshez először gyakoroljuk a féllótuszból való leguggolást és felállást lógó karokkal, így segítve az egyensúlyozást, amikor a föld közelébe érünk. Ha a leguggolás és a felállás nem sikerül féllótuszban, akkor gyakoroljuk az egylábas guggolást előre kinyújtott lábbal, amíg a lábunk meg nem erősödik, és a koordinációs képesség ki nem alakul. Igyekezzünk minél egyenesebben tartani a törzset. A lassú leeresztésekkel tudjuk előkészíteni a felegyenesedést.

Egészségügyi hatások

Jó hatású a köszvény és rheumás fájdalmak esetén
Csökkenti a csípő és a láb ízületi gyulladásait
Erősíti a láb és a kar ízületeit, a hasizmokat, a bicepszet, tricepszet és a vállakat
Élénkíti a boka, lábfej és térdek keringését
Fejleszti az egyensúlyérzetet, a koncentrációt, a törzserőt és a türelmet
Erősíti a tüdőt és a szívet
Stimulálja a múla-bandhát és a hónalji nyirokcsomókat

Ellenjavallatok: A térd, boka vagy csípő sérülései, fejfájás, álmatlanság, alacsony vérnyomás, szédülés, az egyensúlyozószerv zavarai.

Nincsenek megjegyzések: