2017. szeptember 28., csütörtök

A múládhára csakra analógiái

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"A hat fő csakra

Múládhára csakra (gátcsakra)

Elhelyezkedése: gáttájék
Minősége: tamasz
Eleme: föld
Érzéktárgy: illat
Színe: cinóber, sötétvörös
Szirmok száma: négy
Mantra: LAM
Jantra: sárga négyzet

A múládhára csakra fő funkciója a túlélés, melynek a két üzemmódja a támadás, illetve a menekülés. Ez a csakra tartalmazza hüllő-múltunkat. A hüllő csak abból tud választani, hogy az előtte lévő tárgy préda-e, mert ebben az esetben megtámadja, vagy egy magasabb rangú ragadozó, ebben az esetben pedig a menekülést választja. Amikor a múládhára csakra zárva van, akkor nem vagyunk képesek biztosítani a saját túlélésünket – ez életveszélyes szituáció lehet. Másfelől viszont az extrém veszélyhelyzetek, például a háború a felső csakrák bezárásához vezethetnek, miközben csak a múládhára marad nyitva. Ez megmagyarázhatja az olyan emberek által elkövetett kegyetlenségeket a háború idején, akik egyébként civilizáltnak tekinthetők.

A múládhára csakra az ürítés (széklet stb) központja, és azok az emberek, akiket ez a csakra ural, sokszor használják a végbélre és a székletre utaló kifejezéseket a beszédükben is. Patandzsalí jamái (erkölcsi szabályai) is ennek a csakrának a késztetéseivel foglalkoznak az ahimszá, vagyis nem-ártás, erőszakmentesség előírásán keresztül. Az ahimszá a múládhára csakra pirimitív hüllő-ösztöneinek kontrollálását segíti elő.

Az, aki nem képes túllépni a múládhára csakrán, pszichopatává válhat. A múládhára kizárja az emlősök között oly jellemző melegséget és együttműködést, és ennek a csakrának a fogságában általában képtelenek vagyunk felülemelkedni a saját önző érdekeinken. Képtelenek vagyunk átélni az együttérzést és a megbocsátást gyakorolni, ha a múládhára csakrára vagyunk korlátozva. Ezen a szinten a legjobb esetben vetélytársnak tekintünk másokat, vagy rosszabb esetben fenyegetésnek. Sajnos az oktatási rendszerünk jelentős része még mindig a gyerekek közötti versengésen alapul az együttműködés helyett, ami a múládhára szintjéhez köti őket. Sok politikus a múládhárán alapuló kampánnyal nyert szavazatokat, amikor a külföldieket vagy vallási, etnikai kisebbségeket fenyegetésként állított be. Számos tömeges sportrendezvény és ennek a csakrának a késztetéseit szólítja meg azáltal, hogy a versenyzők gladiátorként szállnak szembe egymással.

Nem sok olyan élethelyzet lenne, amikor a jógi azt választja, hogy a múládhárába helyezi a pránát, kivéve amikor a túlélését fenyegeti veszély. A saját túlélésünk biztosítására való képtelenség az úgynevezett Brahma-granthi hatása, mely egy energetikai blokk és az Úr Brahmáról kapta a nevét. Három ilyen granthi van, és az első a két alsó csakrára van hatással. Azért nevezik Brahma-granthinak, mert a hinduizmusban az Úr Brahmá felügyeli a teremtést. A hindu hagyomány Brahmája azonos a zsidó-keresztény-iszlám hagyomány Ábrahámjával – vegyük észre a két név közötti hasonlóságot! A múládhára csakra blokkja a Brahma-granthi miatt például öngyilkosságot vagy önveszélyes, önpusztító életet is eredményezhet.

A múla bandha jelentősége a múládhára csakra és a Kundaliní stimulálásában van, melyet közvetlenül e csakra fölött elhelyezkedve vizualizálnak. A múla bandha gyakorlásához a sziddhászana az ideális póz, melyben a bal sarkunkkal nyomjuk a gátat, a jobb láb pedig a bal fölött helyezkedik el."

Nincsenek megjegyzések: